Marcela Šťastná

Marcela Šťastná

Místo narození: Praha
Profese: plavkyně, seniorská mistryně světa

Související celebrity

Životopis

Plavkyně Marcela Šťastná získala řadu medailí, a to již jako seniorka. V úctyhodných 82 letech si přivezla tři medaile z MS masters v Kwangdžu - dvě zlaté a jednu stříbrnou.

Pohyb Marcela Šťastná, rozená Marcela Makariusová, milovala od malička. Byla talent od přírody. Závodila v běhu či na lyžích. Nakonec ji učarovalo plavání. Ve dvanácti se sama přihlásila do plaveckého klubu Sparta.

MARCELA ŠTASTNÁ - KAŽDY ROK PRO MEDAILI

V sedmnácti Marcela Šťastná začala trénovat v oddílu Bohemians (dříve Stalingrad Praha). Pravidelně se umisťovala na stupních vítězů, v letech 1955 až 1961 byla členkou reprezentačního týmu a překonala řadu tehdejších československých rekordů na 50 a 100 metrů prsa.

Kvůli špatnému kádrovému posudku však Marcela Šťastná nemohla cestovat na Západ, a tak na ni zbyly jen méně prestižní závody. Vše si vynahradila až po padesátce, těsně před níž musela podstoupit náročnou operaci. Paradoxně ta ji ale dostala zpět do kondice a svým způsobem i k aktivnímu plavání.

Pak Marcela Šťastná začala jezdit na různá seniorská mistrovství po celém světě. A velice často vyhrávala. Např. ve svých 82 letech získal tři medaile na MS masters v jihokorejském Kwangdžu: dvě zlaté (motýlek na 50 a 100 metů) a jednu stříbrnou (prsa).

Marcela Šťastná se provdala za někdejšího závodního plavce, s nímž vychovala dceru a syna.

 

Další Sportovci

zobrazit profil Klára Koukalová
Klára Koukalová
zobrazit profil Lenka Antošová
Lenka Antošová
zobrazit profil Lewis Hamilton
Lewis Hamilton
zobrazit profil Martina Dubovská
Martina Dubovská
zobrazit profil Muhammad Ali
Muhammad Ali
zobrazit profil Jan Štěrba
Jan Štěrba
zobrazit profil Ondřej Pažout
Ondřej Pažout
zobrazit profil Vladimír Sobotka
Vladimír Sobotka