Alan Merrill

Alan Merrill

Datum narození: 19. 2. 1951
Datum úmrtí: 29. 3. 2020
Místo narození: Bronx, New York, USA
Profese: zpěvák, kytarista, skladatel, model, herec
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Legendární zpěvák Alan Merrill ze skupiny Arrows, již proslavila zejména coververze písně I Love Rock ’n‘ Roll, zemřel v březnu 2020. Bylo mu 69 let. O život ho připravil koronavirus.

Pocházel z rodiny jazzových hudebníků - matka byla zpěvačka a otec saxofonista. Alan Merrill, vlastním jménem Allan Preston Sachs, studoval na internátní škole ve Švýcarsku. Po návratu do USA navštěvoval školy v New Yorku a Los Angeles a posléze také v Tokiu, kde nějakou dobu žil.

Svou dráhu hudebníka Alan Merrill zahájil ve čtrnácti letech. Působil v řadě kapel, z nichž většina se rozpadla. Coby model se objevoval reklamách, mj. na automobily Nissan.

V roce 1971 vydal LP svých vlastních skladeb s názvem Merrill 1. Ještě v Japonsku Alana Merrill založil úspěšnou skupinu Vodka Collins.

U zrodu legendární kapely Arrows zpěvák a baskytarista Alan Merrill stál v roce 1974 v Londýně, a to s bubeníkem Paulem Varleym a kytaristou Jake Hookerem. Hned téhož roku v březnu se skupina dostala do první desítky britských hitparád s písní Touch Too Much.

Mezi hity kapely Arrows patří skladky The Man In Black či After Dark. Nejvíce skupinu proslavila coververze písně I Love Rock ’n‘ Roll. V roce 1978 Alan Merrill založil formaci Runner, jejíž album Runner ovládlo americké hitparády.

V roce 1983 nahrál sólové album nazvané Alan Merrill. Dále následovaly mj. desky s Vodka Collins, a to Chemical Reaction (1996), Pink Soup (1997), Boy's Life (1998) nebo Boys in The Band (2004). Na svém kontě má Alan Merrill ještě další sólová alba. Poslední skladbu s názvem Your Love Song vydal v únoru 2019.

Roku 1977 se Alan Merrill oženil s modelkou Cathee Dahmen.

Zpěvák, kytarista, skladatel, model a herec Alan Merrill 29. března 2020 podlehl koronaviru. Bylo mu 69 let.

 

Další Hudebníci

zobrazit profil Miroslav Barabáš
Miroslav Barabáš
zobrazit profil Richard Tesařík
Richard Tesařík
zobrazit profil Jakub Kaifosz
Jakub Kaifosz
zobrazit profil Jonatán Pastirčák
Jonatán Pastirčák
zobrazit profil Petr Čejka
Petr Čejka
zobrazit profil Klaus Schiesser
Klaus Schiesser