Michal Koudelka

Michal Koudelka

Profese: zpravodajský důstojník, 5. ředitel BIS, inženýr stavař

Související celebrity

Životopis

Elitní zpravodajec Michal Koudelka, který získal ostruhy amerických zpravodajců (CIA), byl v srpnu 2016 jmenován ředitelem Bezpečnostní informační služby (BIS).

Po gymnáziu a Fakultě stavební Českého vysokého učení technického v Praze Michal Koudelka (narozen 1965) dva roky působil v Projektové a inženýrské organizaci kultury. Po vojně roku 1992 nastoupil do Federální bezpečnostní informační služby.

MICHAL KOUDELKA - BIS VERSUS MILOŠ ZEMAN

Po rozpadu Československa byl Michal Koudelka příslušníkem Bezpečnostní informační služby (BIS), a to v odboru boje proti terorismu, poté na odboru kontrašpionáže. Ten vedl od začátku roku 2006 do srpna 2016, kdy byl jmenován ředitelem BIS. Mandát mu končí v létě 2021.

Má prověrku na stupeň přísně tajné. Michal Koudelka absolvoval dva zpravodajské výcviky u britské tajné služby MI6 a jeden zpravodajský výcvik u kanadské kontrarozvědky CSIS.

Dobré vztahy Michala Koudelky s tajnými službami v Turecku značně pomohly k propuštění Markéty Všelichové a Miroslava Farkase. Ti byli v roce 2017 odsouzeni k více než šesti letům vězení za spolupráci s kurdskými milicemi v Rojavě, které na severu Sýrie válčily s Islámským státem.

Byl opakovaně českou vládou navržen na povýšení do generálské hodnosti. K čemuž kvůli kritikám řízení BIS prezidentem Milošem Zemanem nedošlo. Práci Michala Koudelky ocenila CIA. V březnu 2019 obdržel Tenetovu cenu za zahraniční spolupráci.

Coby šéf BIS Michal Koudelka pravidelně varuje před hrozbami ze strany Ruska a Číny a před prosovětskou interpretací moderních dějin na českých školách. Na bezpečnostní konferenci ve Sněmovně v říjnu 2019 prohlásil, že díky porážce Islámského státu a také z důvodu nižšího počtu nově příchozích uprchlíků se bezpečnostní situace v Evropě zlepšila a ubylo teroristických útoků.

O MICHALU KOUDELKOVI ČTĚTE ZDE>>

Plukovník Michal Koudelka hovoří anglicky a rusky.

Michal Koudelka je ženatý a má dvě děti.

 

Články o celebritě

Šéf BIS Koudelka v Hráčích:  O kauze ruského uplácení politiků, vztahů s premiéry i prezidenty, nebo o tajnostech před rodinou Šéf BIS Koudelka v Hráčích: O kauze ruského uplácení politiků, vztahů s premiéry i prezidenty, nebo o tajnostech před rodinou Dalším exkluzivním hostem pořadu Hráči byl ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koude... číst článek
Šéf BIS Koudelka v Hráčích o kauze ruského uplácení politiků: Zmrazily se velké peníze! Šéf BIS Koudelka v Hráčích o kauze ruského uplácení politiků: Zmrazily se velké peníze! Kauzu ruského vlivu a údajných úplatků pro evropské politiky známou jako Voice of Europe přinesli če... číst článek
Hráči upoutávka - Ředitel BIS Michal Koudelka Hráči upoutávka - Ředitel BIS Michal Koudelka Zpravodajcem je téměř 33 let. V roce 2016 začal Bezpečnostní informační službě šéfovat. Před rodinou... číst článek

Další Osobnosti

zobrazit profil Alexis Bledel
Alexis Bledel
zobrazit profil Olga Havlová
Olga Havlová
zobrazit profil Lela Ceterová
Lela Ceterová
zobrazit profil Rudolf Čechura
Rudolf Čechura
zobrazit profil Pavla Drtinová
Pavla Drtinová
zobrazit profil Martin Škoula
Martin Škoula
zobrazit profil Michaela Hrubá
Michaela Hrubá