Ivo Kahánek

Ivo Kahánek

Datum narození: 23. 5. 1979
Místo narození: Frýdek-Místek
Profese: klavírista, pedagog
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Ivo Kahánek, který proslul i v zahraničí jako geniální pianista a specialista na interpretaci české hudby, v dubnu 2022 získal cenu Anděl v kategorii Klasika.

Absolvoval Janáčkovu konzervatoře v Ostravě a Akademi múzických umění v Praze. Ivo Kahánek studoval také na prestižní londýnské Guildhall School of Music and Drama.

IVO KAHÁNEK NA REFLEX.CZ

Ze zahraničí, kde je Ivo Kahánek považován za specialistu na interpretaci české hudby, si přivezl řadu ocenění. Např. z Maria Canals Piano Competition v Barceloně, z Vendome Prize ve Vídni nebo ze Stiftung Tomassoni Wettbewerb v Kolíně nad Rýnem. V roce 2004 vyhrál mezinárodní soutěž Pražské jaro.

Po těchto úspěších dostal Ivo Kahánek v roce 2007 pozvání od Symfonického orchestru BBC k vystoupení na festivalu BBC Proms v londýnské Royal Albert Hall.

V roce 2014 si Ivo Kahánka vybral Sir Simon Rattle ke dvěma vystoupením s Berlínskou filharmonií. Po Rudolfu Firkušném se tak stal teprve druhým českým pianistou v historii, který vystoupil s tímto slavným tělesem.

Ivo Kahánek spolupracuje mj. s Českou filharmonií, s Orchestrem WDR Kolín nad Rýnem, s Filharmonií Essen, se Symfonickým orchestrem Hlavního města Prahy FOK, se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu či s Pražskou komorní filharmonií.

Nahrál několik alb s hudbou mj. Leoše Janáčka, Bohuslava Martinů, Gideona Kleina, Miloslava Kabeláče, Jeana Françaixe či Antonína Dvořáka. Kromě toho Ivo Kahánek působí jako hudební pedagog a často natáčí pro Český rozhlas a Českou televizi.

V dubnu 2022 Ivo Kahánek bodoval i na cenách Anděl. S projektem Antonín Dvořák: Kompletní klavírní dílo zvítězil v kategorii Klasika.

 

 

Další Hudebníci

zobrazit profil Zdeněk Merta
Zdeněk Merta
zobrazit profil Felix Slováček ml.
Felix Slováček ml.
zobrazit profil František Táborský
František Táborský
zobrazit profil Terezie Kovalová
Terezie Kovalová
zobrazit profil Sebastian Navrátil
Sebastian Navrátil
zobrazit profil Jaroslav Uhlíř
Jaroslav Uhlíř
zobrazit profil Jiří Nepomucký
Jiří Nepomucký
zobrazit profil Petr Wajsar
Petr Wajsar