Nikol Bóková

Nikol Bóková

Místo narození: Ostrava
Profese: klavíristka, hudební skladatelka

Související celebrity

Životopis

Nikol Bóková v dubnu 2022 zvítězila v cenách Anděl v kategorii Jazz. Zabodovala se svým třetím albem Prometheus.

Na klavír začala Nikol Bóková (*1991) hrát v pěti letech. Po absolvování Janáčkovy konzervatoře v Ostravě a hudební fakulty JAMU v Brně byla na roční stáži na Akademii v Katovicích.

Nominována byla i za první album

V roce 2015 Nikol Bóková získala 1. cenu v Mezinárodní Novákově klavírní soutěži v Kamenici nad Lipou, a to za výběr z klavírního díla Vítězslava Nováka a Oskara Nedbala.

Se svým debutovým albem Inner place (2019) byla Nikol Bóková nominována na cenu Anděl v kategorii Jazz. Zvítězila v dubnu 2022, a to se svou třetí deskou s názvem Prometheus (2021). Mezitím jí vyšlo ještě album Unravel (2020).

Desku Bóková věnovala zesnulému otci

Vítězný Prometheus, v němž klavíristka a skladatelka Nikol Bóková osobitě propojujila klasickou hudby a jazz, je autorčiným splněným snem. Zahrála si na ní se světoznámým hráčem na lesní roh Radkem Baborákem, kytaristou Davidem Dorůžkou, kontrabasistou Jaromírem Honzákem a bubeníkem Michalem Wierzgonem.

Název alba Nikol Bókové odkazuje ke starořeckému mýtu, avšak jednotlivé skladby evokují společné zážitky a prožívání spojené s odchodem milované blízké osoby, který vzniku desky bezprostředně předcházel. Věnovala ji svému otci, jehož smrt jí velice zasáhla.

 

Další Hudebníci

zobrazit profil Charlie Watts
Charlie Watts
zobrazit profil Radan Dolejš
Radan Dolejš
zobrazit profil Michal Kindl
Michal Kindl
zobrazit profil Petr Čejka
Petr Čejka
zobrazit profil Martin Skála
Martin Skála
zobrazit profil Jan Pešout
Jan Pešout