Libor Pešek

Libor Pešek

Datum narození: 22. 6. 1933
Datum úmrtí: 23. 10. 2022
Místo narození: Praha
Profese: dirigent, klavírista, pozounista, violoncellista
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Libor Pešek, příznivec a propagátor Sukovy tvorby, byl na vrcholu své hvězdné kariéry šéfdirigentem Královského liverpoolského filharmonického orchestru.

V mládí Libor Pešek studoval hru na klavír, pozoun a violoncello. Již na gymnáziu si založil jazzový Orchestr Libora, v němž hrál na pozoun. V roce 1958 založil Komorní harmonii. V letech 1965 až 1969 řídil další svůj soubor Sebastian orchestr. Oba měly úspěch i v cizině.

Libor Pešek předsedal Pražskému jaru

V letech 1963 až 1969 byl Libor Pešek šéfdirigentem Severočeské filharmonie Teplice, poté sedm let šéfdirigentem Komorní filharmonie Pardubice. Od roku 1970 hostoval jak v českých, tak v zahraničních orchestrech.

V letech 1981 až 1982 Libor Pešek působil jako šéfdirigent Slovenské filharmonie a posléze osm let dirigoval Českou filharmonii.

Uměleckým ředitelem a šéfdirigentem Královského filharmonického orchestru v Liverpoolu Libor Pešek byl v letech 1987 až 1999. V letech 1994 až 1999 předsedal výboru mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro. V roce 2007 se stal hlavním dirigentem Českého národního symfonického orchestru.

O LIBORU PEŠKOVI ČTĚTE ZDE>>

Libor Pešek spolupracoval s televizí i s rozhlasem.

Pešek dostal Řád britského impéria

Při příležitosti státní návštěvy britské královny Alžběty II. v České republice v roce 1996 Libor Pešek obdržel Řád britského impéria. Téhož roku byl jmenován čestným členem Univerzity v hrabství Lancashire v Prestonu. V roce 1997 dostal Cenu Classic a z rukou tehdejšího prezidenta Václava Havla převzal Medaili Za zásluhy I. stupně.

Proslulý dirigent Libor Pešek zemřel 23. října 2022. Bylo mu 89 let.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Ilja Šmíd
Ilja Šmíd
zobrazit profil Tereza Smitková
Tereza Smitková
zobrazit profil Daniela Písařovicová
Daniela Písařovicová
zobrazit profil Jaromír Soukup
Jaromír Soukup
zobrazit profil Libuše Šafránková
Libuše Šafránková
zobrazit profil Jiří Korn
Jiří Korn
zobrazit profil Rapper Řezník (Martin Pohl)
Rapper Řezník (Martin Pohl)