Jakub Hrůša

Jakub Hrůša

Datum narození: 23. 7. 1981
Místo narození: Brno
Profese: dirigent
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Jakub Hrůša byl v říjnu 2022 jmenován hudebním ředitelem londýnské Královské opery v Covent Garden, a to s nástupem od září 2025.

Dirigování se Jakub Hrůša začal věnovat během studia gymnázia. Po maturitě byl přijat na Hudební fakultu AMU v Praze. Absolvoval koncertem se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu. V roce 2005 byl na stáži na Universität der Künste v Berlíně.

Hrůša, dirigent s hvězdnou budoucností

Byl mj. šéfdirigentem Pražského studentského orchestru, asistentem šéfdirigentů České filharmonie či šéfdirigentem Pražské komorní filharmonie. Jakub Hrůša spolupracuje se řadou zahraničních těles. V roce 2011 byl jmenován hudebním ředitelem Královské dánské opery v Kodani.

V témže roce časopis Gramophone Jakuba Hrůšu označil za jednoho z dirigentů s hvězdnou budoucností.

Na podzim 2016 se Jakub Hrůša stal šéfdirigentem Bamberských symfoniků v bavorském Bamberku. Hostuje v České filharmonii a v orchestru Accademia Nazionale di Santa Cecilia v Římě.

Jakub Hrůša bodoval v zahraničí

Již v 18 letech se Jakub Hrůša zúčastnil mezinárodní dirigentské soutěže Pražského jara, v níž získal čestné uznání poroty a další dvě ceny pro nejmladšího a nejúspěšnějšího českého kandidáta. V roce 2003 se stal laureátem mezinárodní soutěže dirigentů Lovro von Matačić v chorvatském Záhřebu.

V roce 2005 Jakub Hrůša zvítězil v mezinárodním výběrovém řízení na pozici asistenta šéfdirigenta Orchestre Philharmonique de Radio France v Paříži Myung-Whun Chunga. V roce 2020 obdržel i ocenění BBC Music Magazine a byl nominován na cenu Grammy.

Hrůša je druhý Čech v Královské opeře

V říjnu 2022 byl Jakub Hrůša jmenován hudebním ředitelem londýnské Královské opery v Covent Garden, a to s nástupem od září 2025. Ve funkci nahradí anglicko-italského dirigenta a klavíristu Antonia Pappana, jenž místo opouští po 22 letech.

Dirigent Jakub Hrůša je teprve druhým Čechem v Covent Garden v centrálním Londýně ve Westminsteru. Prvním byl krátce v 50. letech 20. století dirigent, skladatel a houslista Rafael Kubelík.

O JAKUBU HRŮŠOVI ČTĚTE ZDE>>

Jakub Hrůša je ženatý. S manželkou Klárou, která je advokátka, má dvě děti.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Michal Lukeš
Michal Lukeš
zobrazit profil David Kraus
David Kraus
zobrazit profil Uma Thurman
Uma Thurman
zobrazit profil Radim Hladík
Radim Hladík
zobrazit profil Helena Houdová
Helena Houdová
zobrazit profil Lucie Králová
Lucie Králová
zobrazit profil Tatiana Dyková
Tatiana Dyková