Josef Pleskot

Datum narození: 3. 12. 1952
Místo narození: Písek
Profese: architekt
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Josef Pleskot, renomovaný architekt a držitele řady ocenění, dostal nabídku od v lednu 2023 zvoleného prezidenta Petra Pavla spolupracovat na otevření Pražského hradu lidem.

Absolvoval Fakultu architektury ČVUT v Praze, kde Josef Pleskot krátce poté začal vyučovat na katedře teorie a vývoje architektury.

O JOSEFU PLESKOTOVI ČTĚTE ZDE>>

V letech 1982 až 1991 Josef Pleskot působil v Krajském projektovém ústavu, v ateliéru G-16. Od té doby vede vlastní architektonickou kancelář AP atelier. Od roku 1997 je členem Spolku výtvarných umělců Mánes.

V roce 2014 Josef Pleskot získal titul Architekt roku, a to především za unikátní revitalizaci postindustriální čtvrti Dolní oblasti Vítkovic.

Josef Pleskot je držitelem řady ocenění. Např. hlavních cen a čestných uznání Grand Prix Obce architektů, Brick Award, Piranesi Award či Ceny města Ostravy za mimořádný přínos pro rozvoj města v oblasti architektury.

Josef Pleskot se věnuje i psaní

Mezi významná díla Josefa Pleskota patří mj. tunel v Jelením příkopu na Hradě, lávka Dagmar Šimkové v Písku, SOU v Benešově, továrna firmy Megafyt R ve Vraném nad Vltavou, administrativní budova Palmovka Park, konzulát ČR v Mnichově, výchovně-vzdělávací zařízení Zoo Praha, centrum Nová Palmovka, multifunkční aula Gong nebo nové ústředí ČSOB.

Seznámení se s tvorbou předního českého architekta Josefa Pleskota nabízí monografie Na cestě, která vyšla v roce 2012. Je spoluautorem publikací Tvář - příběh ztracení a touha znovunalézání (2016) a 20+1 Nejzajímavější koncertní stavby světa jako inspirace pro Prahu (2021).

JOSEF PLESKOT NA REFLEX.CZ

Renomovaného architekta Josefa Pleskota oslovil v lednu 2023 zvolený prezident Petr Pavel, aby s ním spolupracoval na otevření Pražského Hradu, tedy nutnosti odstranění mj. veškerých zátaras v areálu.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Leontýna Šiřinová
Leontýna Šiřinová
zobrazit profil Jan Sváček
Jan Sváček
zobrazit profil Petr Cibulka
Petr Cibulka
zobrazit profil Vladimír Pikora
Vladimír Pikora
zobrazit profil Daniel Barták
Daniel Barták
zobrazit profil Šárka  Grossová
Šárka Grossová
zobrazit profil David Moješčík
David Moješčík
zobrazit profil Gábor Boráros
Gábor Boráros