Domhnall Gleeson

Domhnall Gleeson

Datum narození: 12. 5. 1983
Místo narození: Dublin, Irsko
Výška: 185 cm
Profese: herec, režisér, scenárista
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Domhnall Gleeson, nejstarší syn slavného irského herce Brendana Gleesona, byl nominován na Zlatý glóbus za roli sériového vraha Sama Fortnera v seriálu Pacient.

Absolvoval Dublinský technologický institut a Královskou akademii dramatických umění v Londýně. Hereckou kariéru Domhnall Gleeson odstartoval v roce 2004 krátkometrážním snímkem Six Shooter (Šěstiraňák).

Zazářil na divadelních prknech. Za roli ve hře The Lieutenant of Inishmore Domhnall Gleeson dostal v roce 2006 prestižní Tony Award.

Na filmovém plátně Domhnall Gleeson debutoval v hororové komedii Boy Eats Girl (2005). Rok nato přišla větší herecká příležitost ve sportovním snímku Borci, v němž hlavní roli ztvárnil jeho slavný otec Brendan Gleeson.

Mezi nejznámější role Domhnalla Gleesona patří postava Billa Weasleyho z posledních dvou filmů o Harrym Potterovi a také generála Huxe ve filmech Star Wars.

Hlavní roli Domhnall Gleeson dostal ve sci-fi Ex Machina, v životopisném snímku Sbohem Kryštůfku Robine, v dramatu Malý vetřelec, ve fantasy komedii Králíček Petr či v jejím pokračování Králíček Petr bere do zaječích. Za svůj výkon v dramatu Sufražetka získal British Independent Film Awards (BIFA).

Za ztvárnění sériového vraha Sama Fortnera v seriálu Pacient byl Domhnall Gleeson nominován na Zlatý glóbus. Zahrál si mj. v komediálním seriálu Utíkej (Run) či v životopisném seriálu Instalatéři z Bílého domu (The White House Plumbers), který diváky zavede do zákulisí skandálu Watergate.

Během své úspěšné divadelní kariéry Domhnall Gleeson účinkoval v inscenacích v londýnském West Endu a v Národním divadle v Dublinu. Kromě herectví se věnuje také psaní. Je autorem několika divadelních her a krátkých filmů.

Domhnall Gleeson se stal podporovatelem několika charitativních organizací, včetně nadace Irish Hospice Foundation a nadace Peter McVerry Trust, která se zabývá bojem proti bezdomovectví v Irsku.

 

Další Herci

zobrazit profil Zora Jandová
Zora Jandová
zobrazit profil Marek Šimon
Marek Šimon
zobrazit profil Tereza Vítů
Tereza Vítů
zobrazit profil Andrea Daňková
Andrea Daňková
zobrazit profil Jakub Štáfek
Jakub Štáfek
zobrazit profil Kristen Stewart
Kristen Stewart
zobrazit profil Alicia Vikander
Alicia Vikander
zobrazit profil Penn Badgley
Penn Badgley