Domhnall Gleeson

Domhnall Gleeson

Datum narození: 12. 5. 1983
Místo narození: Dublin, Irsko
Výška: 185 cm
Profese: herec, režisér, scenárista
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Domhnall Gleeson, nejstarší syn slavného irského herce Brendana Gleesona, byl nominován na Zlatý glóbus za roli sériového vraha Sama Fortnera v seriálu Pacient.

Absolvoval Dublinský technologický institut a Královskou akademii dramatických umění v Londýně. Hereckou kariéru Domhnall Gleeson odstartoval v roce 2004 krátkometrážním snímkem Six Shooter (Šěstiraňák).

Zazářil na divadelních prknech. Za roli ve hře The Lieutenant of Inishmore Domhnall Gleeson dostal v roce 2006 prestižní Tony Award.

Na filmovém plátně Domhnall Gleeson debutoval v hororové komedii Boy Eats Girl (2005). Rok nato přišla větší herecká příležitost ve sportovním snímku Borci, v němž hlavní roli ztvárnil jeho slavný otec Brendan Gleeson.

Mezi nejznámější role Domhnalla Gleesona patří postava Billa Weasleyho z posledních dvou filmů o Harrym Potterovi a také generála Huxe ve filmech Star Wars.

Hlavní roli Domhnall Gleeson dostal ve sci-fi Ex Machina, v životopisném snímku Sbohem Kryštůfku Robine, v dramatu Malý vetřelec, ve fantasy komedii Králíček Petr či v jejím pokračování Králíček Petr bere do zaječích. Za svůj výkon v dramatu Sufražetka získal British Independent Film Awards (BIFA).

Za ztvárnění sériového vraha Sama Fortnera v seriálu Pacient byl Domhnall Gleeson nominován na Zlatý glóbus. Zahrál si mj. v komediálním seriálu Utíkej (Run) či v životopisném seriálu Instalatéři z Bílého domu (The White House Plumbers), který diváky zavede do zákulisí skandálu Watergate.

Během své úspěšné divadelní kariéry Domhnall Gleeson účinkoval v inscenacích v londýnském West Endu a v Národním divadle v Dublinu. Kromě herectví se věnuje také psaní. Je autorem několika divadelních her a krátkých filmů.

Domhnall Gleeson se stal podporovatelem několika charitativních organizací, včetně nadace Irish Hospice Foundation a nadace Peter McVerry Trust, která se zabývá bojem proti bezdomovectví v Irsku.

 

Další Herci

zobrazit profil Maisie Williams
Maisie Williams
zobrazit profil Michael Keaton
Michael Keaton
zobrazit profil Miles Teller
Miles Teller
zobrazit profil Gugu Mbatha-Raw
Gugu Mbatha-Raw
zobrazit profil Samuel Arnold
Samuel Arnold
zobrazit profil James McAvoy
James McAvoy
zobrazit profil Roman Říčař
Roman Říčař
zobrazit profil Eva Čížkovská
Eva Čížkovská