O Jong-su

O Jong-su

Datum narození: 19. 10. 1944
Místo narození: Kaesong, Jižní Korea
Profese: herec
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

O Jong-su získal v roce 2022 Zlatý glóbus za svůj výkon ve vedlejší roli v dramatickém seriálu společnosti Netflix Hra na oliheň (korejsky 오징어게임, Odžing-o geim).

Svou herecké kariéru O Jong-su nastartoval v 60. letech 20. století na divadelních prknech. Podle svých slov se objevil ve více než dvou stovkách inscenací.

Později začal hrát ve filmu a v televizi, kde díky svým zkušenostem s buddhistickými hrami O Jong-su často ztvárňoval mnichy.

V roce 2021 O Jong-su ztvárnil postavu Oa Ila-nama, hráče č. 001, v dramatu společnosti Netflix Hra na oliheň (korejsky 오징어게임, Odžing-o geim). Ta mu přinesla celosvětovou popularitu, Zlatý glóbus v kategorii Nejlepší herec ve vedlejší roli v minisérii nebo TV filmu a nominaci na cenu Primetime Emmy.

Seriál se točí kolem soutěže, kde 456 hráčů s finančními problémy riskuje své životy, aby si zahráli sérii smrtících dětských her s šancí vyhrát 45,6 miliardy ₩ (přes 833 milionů korun). Název je odvozen z podobně pojmenované korejské dětské hry.

V roce 2022 byl O Jong-su ministrem kultury, sportu a cestovního ruchu jmenován velvyslancem pro korejskou výkonnostní turistiku.

Koncem listopadu 2022 prokuratura v Suwonu oznámila, že byl O Jong-su obviněn ze sexuálního obtěžování.

 

Další Herci

zobrazit profil Jana Janěková ml.
Jana Janěková ml.
zobrazit profil Marek Salvet herec
Marek Salvet herec
zobrazit profil Jakub Barták
Jakub Barták
zobrazit profil Jan Hrušínský
Jan Hrušínský
zobrazit profil Filip Kaňkovský
Filip Kaňkovský
zobrazit profil Kryštof Bartoš
Kryštof Bartoš
zobrazit profil Marek Němec
Marek Němec
zobrazit profil Jitka Schneiderová
Jitka Schneiderová