Javier Peña

Javier Peña

Místo narození: Kingsville, Texas, USA
Profese: bývalý agent DEA

Související celebrity

Životopis

Javier Peña, bývalý agent amerického Úřadu pro kontrolu obchodu s drogami (DEA), v 80. a 90. letech 20. století sehrál klíčovou roli při dopadení a rozbití drogového kartelu Medellín v Kolumbii.

Kariéru u DEA Javier Peña (narozen 1958) nastartoval v Texasu, kde pracoval na vyšetřováních souvisejících s obchodováním s drogami podél americko-mexické hranice.

V roce 1988 byl Javier Peña přidělen do kanceláře DEA v Bogotě v Kolumbii, kde začal pracovat na případech souvisejících s Medellínským kartelem a největším kolumbijským narkobaronem Pablem Escobarem.

Během několika následujících let Javier Peña hrál klíčovou roli při shromažďování zpravodajských informací o činnosti kartelu, identifikaci jeho vůdců a sítí a vypracovávání strategií k rozbití jeho operací. Úzce spolupracoval se svým kolegou Stevem Murphym a také s kolumbijskými orgány a dalšími mezinárodními partnery.

Jeden z nejdramatičtějších okamžiků kariéry Javiera Peñi nastal v roce 1991, kdy byl členem týmu, který vypátral a zatkl Carlose Lehdera, jednoho ze zakladatelů Medellínského kartelu. Zločinec byl vydán do Spojených států, usvědčen z obchodování s drogami a odsouzen na doživotí.

Po odchodu z DEA do důchodu v roce 2014 Javier Peña nadále hovořil o nebezpečí obchodu s drogami a o důležitosti mezinárodní spolupráce v boji proti drogové kriminalitě. Pracoval také jako konzultant na různých mediálních projektech, včetně seriálu Narcos společnosti Netflix a dokumentárního filmu Killing Escobar.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Karel Šíp
Karel Šíp
zobrazit profil Dušan Uhrin
Dušan Uhrin
zobrazit profil Olga Lounová
Olga Lounová
zobrazit profil Tomáš Helebrant
Tomáš Helebrant
zobrazit profil Tereza Voříšková
Tereza Voříšková
zobrazit profil Tomáš Lipský
Tomáš Lipský
zobrazit profil Martina Hynková Vrbová
Martina Hynková Vrbová