Steve Murphy

Steve Murphy

Místo narození: Tennessee, USA
Profese: byvalý agent DEA 

Související celebrity

Životopis

Steve Murphy, bývalý agent amerického Úřadu pro kontrolu obchodu s drogami (DEA), hrál klíčovou roli při pátrání po Pablu Escobarovi a rozbití drogového kartelu Medellín v Kolumbii v 80. a 90. letech 20. století.

Spolu se svým partnerem Javierem Peñou byl Steve Murphy (narozen 1957) v roce 1991 přidělen do kanceláře DEA v Bogotě, kde začali spolupracovat s kolumbijskou národní policií a dalšími agenturami na rozbití kartelu.

Steve Murphy a Javier Peña se zasloužili o vypátrání a dopadení nebo zabití mnoha klíčových členů kartelu, včetně Gustava Gavirii, Escobarova bratrance a pravé ruky. Úzce také spolupracovali s kolumbijskou vládou při získávání zpravodajských informací o činnosti a pohybu kartelu.

Jeden z nejdramatičtějších okamžiků kariéry Steva Murphyho nastal v roce 1993, kdy byl členem týmu, který vypátral úkryt Pabla Escobara v Medellínu. Operace si vyžádala napjatý střet s vůdcem kartelu a jeho společníky, a nakonec skončila smrtící přestřelkou.

Po smrti Pabla Escobara Steve Murphy nadále pracoval pro DEA v různých funkcích, mj. jako instruktor na Akademii DEA ve Virginii. Do důchodu odešel v roce 2013, po více než 30 letech služby.

Podílel se také na různých mediálních projektech souvisejících s jeho zkušenostmi, včetně konzultací pro seriál Narcos společnosti Netflix. Steve Murphy je spoluautorem knihy Manhunters: Jak jsme dostali Pabla Escobara.

Kromě své práce v oblasti prosazování práva byl Steve Murphy hlasitým zastáncem programů prevence a léčby drogové závislosti a vyjadřoval se k potřebě pokračovat v úsilí v boj proti obchodu s drogami.

Steve Murphy je ženatý. Jeho manželka Connie pracovala jako úřednice.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Karel Voříšek
Karel Voříšek
zobrazit profil Marek Ženíšek
Marek Ženíšek
zobrazit profil Petra Kvitová
Petra Kvitová
zobrazit profil Veronika Vrecionová
Veronika Vrecionová
zobrazit profil Marcel Chládek
Marcel Chládek
zobrazit profil Michal Šafařík
Michal Šafařík
zobrazit profil Jiří Hána
Jiří Hána
zobrazit profil Štěpán Rímský
Štěpán Rímský