Pavel Landovský

Datum narození: 11. 9. 1936
Datum úmrtí: 10. 10. 2014
Přezdívka: Lanďák
Místo narození: Havlíčkův Brod
Profese: herec, dramatik
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Pavel Landovský, chartista, kterého komunisté vyhnali z rodné země, byl nositel jednoho z nejvyšších státních vyznamenání, svérázný herec a osobitý dramatik.

Patřil mezi nejoriginálnější i nejuznávanější, ale také nejkontroverznější české herce. Pavel Landovský platil za nespoutaného a velmi emotivního bonvivána a komedianta. Opakovaně veřejně a nevybíravými slovy kritizoval levicové herce, třeba Jiřinu Švorcovou označil za špatného člověka, i politiky. Byl také přistižen, jak řídí přiopilý a policistům pak nadával, na jeho dům byla uvalena exekuce atd.

Pavel Landovský začínal jako statista

Mezi špičku se Pavel Landovský vypracoval především svou originalitou, vitalitou, intuitivním herectvím a nesporným talentem. Vyučený nástrojař a absolvent strojní průmyslovky se marně pokoušel dostat na DAMU. Celkem se hlásil čtyřikrát, ale nepovedlo se.

Láska k divadlu však byla silnější. Pavel Landovský se nechal tedy alespoň zaměstnat jako statista v teplickém divadle a po několika letech dostal první drobné herecké příležitosti v divadle v Šumperku. Jeho kariéra začala až koncem 60. let 20. století v pražském Činoherním klubu, kde navíc zanechal stopu i jako dramatik (Hodinový hoteliér či Chudobinec aneb případ vesnického policajta; psal i pro Československý rozhlas).

Landovský emigroval do Rakouska

Když Pavel Landovský podepsal Chartu 77, donutili ho komunisté v rámci šikanózní represivní operace Asanace odejít do emigrace do Rakouska, kde poté působil ve vídeňském Burgtheateru.

Po Sametové revoluci 1989 se ovšem Pavel Landovský vrátil domů a vytvořil řadu dalších neopakovatelných rolí. Posledních deset let života prožil víceméně v osamění ve svém domku v Kytíně u Mníšku pod Brdy a netajil se tím, že je nešťastný.

Českého lva Pavel Landovský nezískal

Bez Pavla Landovského by se neobešly filmové perly 60. let 20. století, jako jsou Utrpení mladého Boháčka (se Stelou Zázvorkovou), Penzion pro svobodné pány (s Josefem Abrhámem), Svatbel a jako řemen (s Ivou Janžurovou), Markéta Lazarová (s Magdou Vášáryovou) či Já, truchlivý bůh (s Milošem Kopeckým).

Po listopadu 1989 na sebe opět upozornil, zvláště ve filmech Černí baroni (s Ondřejem Vetchým) nebo Vratné lahve (se Zdeňkem Svěrákem). Za vedlejší roli v tomto filmu byl Pavel Landovský nominován na Českého lva.

Mohl být Landovský prezidentem?

Celkem Pavel Landovský hrál v téměř stovce filmových titulů. V roce 2002 dostal medili Za zásluhy od tehdejšího prezidenta Václava Havla, který patřil mezi jeho osobní přátele (dokonce si spolu zahráli v Havlově hře Audience a objevil se i ve filmovém zpracování poslední Havlovy hry Odcházení).

Pavel Landovský se ve své vzpomínkové knize Lanďák (napsal ji se svojí někdejší manželkou Helenou Albertovou) svěřil, že mu v roce 1989 Václav Havel nabídl, aby se stal prezidentem, což ale odmítl.

Herec a dramatik Pavel Landovský zemřel 10. října 2014. Bylo mu 78 let.

 

Články o celebritě

Martin Hofmann se pochlubil archivními poklady: Chuligán s holou hlavou! Martin Hofmann se pochlubil archivními poklady: Chuligán s holou hlavou! Herec Martin Hofmann (45), jehož si národ zamiloval coby svérázného Luďana v seriálu Most!, se na so... číst článek
Nedožité 70. narozeniny Šafránkové (†68): Proč nedostávala ceny a co odmítla točit! Nedožité 70. narozeniny Šafránkové (†68): Proč nedostávala ceny a co odmítla točit! Oblíbená herečka Libuše Šafránková (†68), která by 7. června oslavila kulaté sedmdesáté narozeniny, ... číst článek
Mikluš o své roli Lanďáka: Asi by mě poslal někam... Mikluš o své roli Lanďáka: Asi by mě poslal někam... Jeho kolegové ztvárnili fiktivní postavy, on ale dostal úkol nejtěžší. V minisérii Volha se musel Ro... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Radka Pavlovčinová
Radka Pavlovčinová
zobrazit profil Dušan Sitek
Dušan Sitek
zobrazit profil Jana Janěková ml.
Jana Janěková ml.
zobrazit profil Jaroslav Weigel
Jaroslav Weigel
zobrazit profil Charlotte Ella Gottová
Charlotte Ella Gottová
zobrazit profil Martin Huba
Martin Huba
zobrazit profil Anna Polívková
Anna Polívková
zobrazit profil Maroš Kramár
Maroš Kramár