Petr Šabach

Datum narození: 23. 8. 1951
Datum úmrtí: 16. 9. 2017
Místo narození: Praha
Profese: spisovatel
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Spisovatel Petr Šabach napsal řadu velmi úspěšných knih, jako Hovno hoří či Šakalí léta. Na motivy jeho děl vnikly skvělé filmy, mj. Pupendo, Pelíšky či U mě dobrý.

Petr Šabach studoval Střední knihovnickou školu, po prvním ročníku přestoupil na gymnázium odkud ho vyhodili a on byl nucen vrátit se zpět. Následně studoval dálkově na Filozofické fakultě v Praze, obor kulturologie, kterou úspěšně absolvoval.

PETR ŠABACH - EXKLUZIVNĚ PRO REFLEX

V následujících letech se Petr Šabach živil všelijak. Jako noční hlídač v Národní galerii, metodik kulturního domu v Domě u Kamenného zvonu, odborný referent Galerie hlavního města Prahy nebo jako technický redaktor v Pragokoncertu. Z těchto povolání také mnohokrát čerpal inspiraci do svých humoristických povídek.

Jako spisovatel debutoval s povídkovou knížkou Jak utopit Austrálii. Následovala veleúspěšná Šakalí léta, kde Petr Šabach krásně popsal život mladých a Hovno hoří, kde satirickým pohledem vykreslil banality života v komunistickém Československu.

Za zmínku rozhodně stojí i kniha Putování mořského koně, kde Petr Šabach vtipně glosoval svou práci nočního hlídače, kterou musel skloubit s životem obyčejného muže starajícího se o rodinu. Podle jeho literárních předloh natočil režisér Jan Hřebejk úspěšné filmy Šakalí léta, Pelíšky, Pupendo a U mě dobrý. Velkým úspěchem Petra Šabacha byla i kniha Občanský průkaz, podle které vznikl stejnojmenný film.

O PETRU ŠABACHOVI ČTĚTE ZDE>>

Časopisecky publikoval Petr Šabach v Mladé frontě, Kmeni, Práci či v Tvorbě. Od roku 2001 působil jako spisovatel na volné noze. K tomu vedl seminář tvůrčího psaní na Literární akademii J. Škvoreckého.

Se ženou žil v pražských Dejvicích. Petr Šabach zemřel 16. září 2017. Bylo mu 66 let.

 

Články o celebritě

Zasnoubená Alice Bendová o svém partnerovi: Je to blboun a pako! A ukázala prstýnek Zasnoubená Alice Bendová o svém partnerovi: Je to blboun a pako! A ukázala prstýnek Po deseti letech společného soužití už Alice Bendová (47) ani nedoufala, že ji Michal Topol (35) něk... číst článek
Jenovéfa Boková: Za Sašu z Karel, já a ty Českého lva nedostala Jenovéfa Boková: Za Sašu z Karel, já a ty Českého lva nedostala Herečka a houslistka Jenovéfa Boková neuspěla v boji o svého druhého Českého lva, a to za ztvárnění ... číst článek
Hvězda Pelíšků Emília Vášáryová: O rozhodnutí, že už nestoupne před kameru! Hvězda Pelíšků Emília Vášáryová: O rozhodnutí, že už nestoupne před kameru! Není snad nikdo, kdo by ji neznal a neměl rád. Minimálně coby Krausovou, manželku Jiřího Kodeta z le... číst článek

Další Spisovatelé

zobrazit profil Zdeněk  Jirotka
Zdeněk Jirotka
zobrazit profil Rudolf Čechura
Rudolf Čechura
zobrazit profil Jan Vodňanský
Jan Vodňanský
zobrazit profil Jaroslav Hašek
Jaroslav Hašek
zobrazit profil Josef Škvorecký
Josef Škvorecký
zobrazit profil Václav Budínský
Václav Budínský