Václav Hampl

Václav Hampl

Datum narození: 1. 7. 1962
Místo narození: Praha
Profese: 5. senátor za obvod č. 27 - Praha, bývalý rektor UK
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Václav Hampl, někdejší rektor Univerzity Karlovy v Praze, byl předsedou České konference rektorů a v letech 2014 až 2020 senátorem za obvod číslo 27 - Praha 1.

Vystudoval biologii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Mezi lety 1991 až 1996 Václav Hampl pracoval na výzkumu plicních cév na lékařské fakultě University of Minnesota v USA. Roku 2002 se stal profesorem fyziologie na 2. lékařské fakultě UK.

VÁCLAV HAMPL O ČÍNĚ A TIBETU

Rektorem UK byl Václav Hampl osm let

V letech 2006 až 2014 byl Václav Hampl rektorem Univerzity Karlovy. Předtím zastával funkci předsedy Akademického senátu UK. V průběhu rektorování posbíral mnoho zkušeností, které ho vedly k rozhodnutí kandidovat do Senátu.

V senátních volbách 2014 se v Praze utkalo 47 kandidátů. Největší konkurenční boj se odehrál na Praze 1, kde se střetlo 15 kandidátů. Vedle Václava Hampla např. Martin Bursík, sexuoložka Laura Janáčková, bývalá televizní hlasatelka Eva Jurinová či ředitel pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz. Ty všechny někdejší rektor porazil, když ho téměř 70 % voličských hlasů poslalo do horní komory.

Hampla porazila Němcová 

Do voleb 2020 byl nestraník Václav Hampl lidovci a Zelenými s hnutím Senátor 21 a Praha Sobě vyslán post v Senátu obhájit, což se mu nepodařilo. Zvítězila Miroslava Němcová (ODS).

Václav Hampl proslul také nepříjemnými konflikty s některými politiky. Ty začaly zejména vleklým, ale nakonec úspěšným střetnutím s ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem o budoucí podobu univerzitních nemocnic jako veřejně prospěšných institucí. Pokračovaly ostrým sporem s ministrem školství Pavlem Dobešem o reformu (jak říkali studenti, “deformu”) vysokého školství, která vyvrcholila až pádem ministra.

Václav Hampl si zavařil s Miss UK

Musel se během svého postu v čele UK potýkat i s mnohem absurdnějšími problémy. Na akademické půdě Václav Hampl čelil vlně nevole, která vznikla po oznámení chystané soutěže Miss Univerzity Karlovy.

O VÁCLAVU HAMPLOVI ČTĚTE ZDE>>

Václav Hampl je ženatý. S manželkou Alicí má tři děti.

 

 

 

Články o celebritě

Velký boj o Vystrčila: Zemanův „vyvrhel“ na mušce STAN, ANO a ČSSD ostrouhají Velký boj o Vystrčila: Zemanův „vyvrhel“ na mušce STAN, ANO a ČSSD ostrouhají Bude horní komora opět mít modré vedení? Odpověď na to, jak se zbarví Senát, se dozvíme už tento vík... číst článek
Boje o Senát v Praze: Kdo postoupil do druhého kola? Bodovala Němcová, Žantovský i Smoljak Boje o Senát v Praze: Kdo postoupil do druhého kola? Bodovala Němcová, Žantovský i Smoljak Praha už zná postupující v senátních volbách! V hlavním městě se do Senátu volilo celkem ve třech ob... číst článek
Boje o Senát v Praze: Kdo postoupil do druhého kola? Bodovala Němcová, Žantovský i Smoljak Boje o Senát v Praze: Kdo postoupil do druhého kola? Bodovala Němcová, Žantovský i Smoljak Praha už zná postupující v senátních volbách! V hlavním městě se do Senátu volilo celkem ve třech ob... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Marian Kotleba
Marian Kotleba
zobrazit profil František Petrtýl
František Petrtýl
zobrazit profil Jiří Hlavatý
Jiří Hlavatý
zobrazit profil Jiří Kulhánek
Jiří Kulhánek
zobrazit profil Michal Zácha
Michal Zácha
zobrazit profil Jaroslav Zeman
Jaroslav Zeman
zobrazit profil Vladimíra Vítová
Vladimíra Vítová
zobrazit profil Vladimír Koníček
Vladimír Koníček