Vlastimil Třešňák

Vlastimil Třešňák

Datum narození: 26. 4. 1950
Profese: zpěvák, muzikant, spisovatel, malíř
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Vlastimil Třešňák je umělcem mnoha tváří. Ve všem, čemu se věnuje, vyniká jeho autorská tvorba. Je vynikajícím muzikantem, spisovatelem i malířem. Fotografuje a uvádí o sobě, že je také hasič, neříká už čeho. A s různými partnerkami zplodil čtyři děti.

Dětství Vlastimil Třešňák prožil v Karlíně, kde bydleli prarodiče. Formovala ho karlínská ulice 50. i 60. let 20. století, jaká už není. Naučila ho mistrně ovládat kytaru, foukací harmoniku i svůj hlas.

Už v 60. letech ho mezi sebe vzali písničkáři z volného sdružení Šafrán. Po roce 1968 se stále více střetal s tzv. normalizací. Mezi prvními podepsal Chartu 77. Hrál bytové divadlo u Vlasty Chramostové.

Zaměřila se na něj komunistická státní bezpečnost, a to v rámci akce Asanace. Poté, co ho fízl Josef Kafka při výslechu pálil hořícími zápalkami na rukou, přistoupil Vlastimil Třešňák v roce 1982 na emigraci. Josefu Kafkovi v roce 1999 soud za jeho počínání udělil desetiměsíční podmíněný trest.

Za svůj exil si Vlastimil Třešňák zvolil Švédsko, poté žil v Německu. V exilu vydal album Zeměměřič z vlastní pracovní zkušenosti. Mimo jiné se geodet Vlastimil Třešňák podílel na vyměřování pražského sídliště Černý Most. Album Zeměměřič dokázalo v Československu vyjádřit pocity celé generace.

Následovalo dalších pět řadových alb. Vlastimil Třešňák také psal romány, například To nejdůležitější o panu Moritzovi, a maloval obrazy. Po pádu komunismu se v roce 1995 vrátil do Prahy, nejprve jako cizinec s povolením k pobytu, později jako vlk samotář.

Dlouho koncertoval, od roku 2012 je Vlastimil Třešňák textařem kapely Alo Trio Band.  Vztahy se svými partnerkami řadí k volnosti hippies. Originalitu a rozhled nezapřou ani jeho už dospělé děti. Nejstarší syn Jakub Třešňák se pohybuje v byznysu. Petr Třešňák se jako novinář Respektu věnuje hlavně kultuře. Halka Třešňáková studovala u mima a pedagoga Ctibora Turby divadlo a je herečkou, nejmladší dcera se jmenuje Eli.

 

Další Zpěváci

zobrazit profil Stanislav Hložek
Stanislav Hložek
zobrazit profil Václav Noid Bárta
Václav Noid Bárta
zobrazit profil Martin Schreiner
Martin Schreiner
zobrazit profil Milan Drobný
Milan Drobný
zobrazit profil Helena Vondráčková
Helena Vondráčková
zobrazit profil Helena Zeťová
Helena Zeťová
zobrazit profil Michaela Gemrotová
Michaela Gemrotová