Libuše Jahodová

Libuše Jahodová

Datum narození: 31. 5. 1992
Místo narození: Liberec
Váha: 52 kg
Výška: 163 cm
Profese: sportovní střelkyně
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Studentka Technické univerzity v Liberci Libuše Jahodová je vynikající českou střelkyní. Z brokovnice pálí na asfaltové či hliněné holuby a skeet ovládá jako málokdo. Kvůli Letním olympijským hrám v Riu de Janeiru 2016 si musela prodloužit studium.

Před olympiádou Libuše Jahodová zazářila na mistrovství Evropy 2016 v italském Lonatu. V závodě smíšených dvojic brala bronz se skeetařem Janem Sychrou. Litovala, že závod smíšených dvojic se pro Rio de Janeiro neplánoval. Libuše Jahodová byla vůbec první a jedinou českou brokařkou, která se do Ria de Janeira probojovala. Do subtilní blondýnky, která dává přednost jiné barvě vlasů, by to řekl málokdo.

Od své první olympiády čekala Libuše Jahodová hodně a rozhodně nepodcenila přípravu. Během ní vypálila na více než 10 tisíc terčů. Rio de Janeiro si prohlédla už na jaře 2016 při světovém poháru, viděla tehdy, že střelnici je třeba ještě dokončit.

Závod ve skeetu spočívá v procházení celkem osmi stanovišť v pevném pořadí. Odtud pálí na holuby, přičemž u každého stanoviště je dáno, jak zhruba terč poletí. Zda bude vysoko či nízko a zda ho stroj vrhne zleva či zprava. Na jaře 2016 to v Riu de Janeiru trochu zlobilo, vrhače holubů byly připevněny jen provizorně. Jeden závod zabere ženám obvykle celý den, každá vypálí na 75 terčů, které se pohybují rychlostí zhruba 160 km/h do 25 metrů od střelce.

Libuše Jahodová se netajila tím, že se nebojí viru zika, ani teroristů. Obávala se však zlodějů. S trenérem Luborem Novotou, který je jejím nevlastním otcem, řešila, jak se proti krádežím zabezpečit.

VŠE O LOH 2016 V RIO DE JANEIRU ČTĚTE ZDE

 

Další Sportovci

zobrazit profil Tomáš Mertl
Tomáš Mertl
zobrazit profil Petr Švancara
Petr Švancara
zobrazit profil Andrea Drápalová
Andrea Drápalová
zobrazit profil Jaroslav Kulhavý
Jaroslav Kulhavý
zobrazit profil Michal Bílek
Michal Bílek
zobrazit profil Marek Kulič
Marek Kulič
zobrazit profil Pavel Kubina
Pavel Kubina