Jan Štěrba

Datum narození: 1. 6. 1981
Místo narození: Praha
Profese: kajakář, rychlostní kanoista
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Vynikající český kajakář Jan Štěrba má bronz z LOH 2016 v Riu de Janeiro, stejně jako z Londýna 2012. Obě medaile vybojoval společně s posádkou čtyřkajaku v rychlostním závodu na 1000 m.

Do Londýna se v roce 2012 Jan Štěrba málem nepodíval. Před touto olympiádou loď v Račicích zajela druhý historický čas. Tisíc metrů zvládl tehdy Jan Štěrba s kolegy Danielem Havlem, Lukášem Trefilem a Josefem Dostálem za 2 minuty a 48 vteřin. Běžné jsou závodní časy nad 3 minuty.

Jan Štěrba takovým výkonem reagoval na nařčení z dopingu z polské Poznaně. V jeho tělě byl stimulant beta-methylphenylethylamin. Nebyl zakázaný, ale nesměl se jako součást výživy jíst v den závodu. Jan Štěrba to nevěděl a mezinárodní arbitrážní kanoistická komise Jana Štěrbu těsně před londýnskou olympiádou očistila.

Do Londýna v roce 2012 tedy Jan Štěrba, který má ve čtyřkajaku místo na zádi, odjel. A přivezl z olympijského kanálu bronz! V roce 2014 český čtyřkajak opět zářil. I díky Janu Štěrbovi získal zlato na světovém šampionátu v Moskvě, dařilo se i o rok později v Miláně. Jan Štěrba vytvořil také velice silnou posádku deblkajaku s Danielem Havlem.

Z LOH 2016 si Jan Štěrba přivezl bronz, a to ve stejné sestavě jako čtyřkajak uspěl i v Londýně.

JAN ŠTĚRBA - ZAJÍMAVOSTI O SPORTOVCI NAJDETE ZDE

Jan Štěrba je stejně starý jako jeho kolega z lodi Lukáš Trefil. Oba spojuje to, že absolvovali učiliště v pražské Ohradní ulici. Škola se jejich úspěchy neváhá pochlubit.

VŠE O LOH 2016 V RIO DE JANEIRU ČTĚTE ZDE

 

Články o celebritě

Další Sportovci

zobrazit profil Kateřina  Elhotová
Kateřina Elhotová
zobrazit profil Jaroslav Bednář
Jaroslav Bednář
zobrazit profil Josef Vašíček
Josef Vašíček
zobrazit profil Aleš Razým
Aleš Razým
zobrazit profil Radim Vrbata
Radim Vrbata
zobrazit profil Pavel Janeček
Pavel Janeček
zobrazit profil Jiří Vašíček
Jiří Vašíček
zobrazit profil Karlos Vémola
Karlos Vémola