Matěj Forman

Matěj Forman

Datum narození: 23. 8. 1964
Místo narození: Praha
Profese: ilustrátor, výtvarník, divadelník
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Výtvarník Matěj Forman, syn oscarového režiséra Miloše Formana a herečky Věry Křesadlové, se prosadil jako ilustrátor a společně s bratrem Petrem v jejich divadle.

Na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze Matěj Forman vystudoval filmovou a televizní grafiku. S dvojčetem Petrem hráli ve formacích Tuju a Akabal a stáli u zrodu divadelních poutí. V roce 1991 založili Divadlo bratří Formanů, jehož úspěšnými projekty byly např. Bouda nebo Loď tajemství.

MATĚJ FORMAN JE O PĚT MINUT STARŠÍ NEŽ BRATR

Na filmovém plátně se Matěj Forman objevil už jako několikaměsíční miminko, a to v povídkové krimikomedii režisérů Ivo Nováka, Ladislava Rychmana a Jiřího Menzela Zločin v dívčí škole (1965), natočené podle detektivních povídek Josefa Škvoreckého.

Jako rozpustilá dvojčata se Matěj a Petr Formanovi předvedli v komediální trilogii o rodině Homolkových. Společně si bratři před kamerou zahráli také o více než dvacet let později v pohádce Hloupá Augustina (1993) režiséra Juraje Herze.

Matěj Forman ilustroval řadu knih. Jmenujme např. Povídačky pro Klárku, Povídačky pro moje slunce či Perlorodky scenáristy a spisovatele Jiřího Stránského, Polívkař z Boudy Bely Schenkové nebo Slabikář Radka Malého a Hany Mikulenkové.

O MATĚJOVI FORMANOVI ČTĚTE ZDE>>

Matěj Forman je syn oscarového režiséra Miloše Formana a herečky a zpěvačky Věry Křesadlové.

 

Články o celebritě

Miloš Forman (†86) před 5 lety podlehl zápalu plic: Rodina se sejde na hřbitově Miloš Forman (†86) před 5 lety podlehl zápalu plic: Rodina se sejde na hřbitově Uplynulo přesně 5 let ode dne, kdy svět opustil oscarový režisér Miloš Forman (†86). „Pojedeme za ní... číst článek
Unikátní show Kniha džunglí: Forman a jeho zvěřinec Unikátní show Kniha džunglí: Forman a jeho zvěřinec Dvacet představení v cirkusovém šapitó v pražské Stromovce, na každém něco málo přes pětistovku divá... číst článek
Nedožité 90. narozeniny Miloše Formana (†86): Vdova pozvala exmanželku na ranč! Nedožité 90. narozeniny Miloše Formana (†86): Vdova pozvala exmanželku na ranč! Už v pátek si připomene nedožité 90. narozeniny oscarového režiséra Miloše Formana (†86). Vdova Mart... číst článek

Další Umělci

zobrazit profil Lucie Gelemová
Lucie Gelemová
zobrazit profil Naděžda Munzarová
Naděžda Munzarová
zobrazit profil Tereza Vu Hanč
Tereza Vu Hanč
zobrazit profil Lucie Hořčičková
Lucie Hořčičková
zobrazit profil Marek Zelinka
Marek Zelinka
zobrazit profil Monika Asterová
Monika Asterová
zobrazit profil Blanka Kulínská
Blanka Kulínská
zobrazit profil Šimon Caban
Šimon Caban