Dušan Rapoš

Dušan Rapoš

Datum narození: 20. 6. 1953
Místo narození: Moravany
Profese: slovenský režisér, scenárista a hudební skladatel
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Dušan Rapoš je slovenský režisér, scenárista a hudební skladatel. Je známý díky úspěšné trilogii Fontána pro Zuzanu a dokumentu Karel Kryl – Kdo jsem.

Dušan Rapoš je známý slovenský režisér, scénárista, textař, hudební skladatel a manžel české herečky Evy Vejmělkové. Natočil úspěšnou slovenskou trilogii Fontána pro Zuzanu nebo psychologické drama ze života drogově závislých lidí Suzanne (1996). V obojím hrála hlavní roli jeho manželka. Dále natočil třeba dokumentární film Karel Kryl - Kdo jsem (1993) nebo komedii Utíkejme, už jde (1986), kde si zahráli třeba Zuzana Bydžovská, Milan Lasica nebo Jiří Menzel.

Kromě režie vystudoval i novinařinu

Dušan Rapoš vystudoval katedru žurnalistiky na Filosofické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě a filmovou režii na bratislavské VŠMU. V době studií pracoval jako novinář a redaktor v rozhlasu. Od roku 1982 pracoval v zpravodajském filmu a věnoval se tvorbě týdenníků.

Dušan Rapoš se kromě práce ve filmu věnuje divadelní tvorbě, komponování hudby (např. balet Děti Titanicu) a textařství. V roce 1992 založil produkční společnost Welcome Film. V roce 2010 měla premiéru rocková opera Petr a Lucie, která vyzývá ke společnému zápasu lidí všech kontinentů proti mezinárodnímu terorismu.

Za daňové úniky dostal podmínku

Dušan Rapoš měl také problémy se zákonem. Byl obviněn z daňových úniků, měl připravit stát téměř o dva miliony. Rapoš svou chybu uznal, dle něj byl na vině finanční poradce, kterého si najal. Byl odsouzen na tři roky vězení s odkladem na pět let.

Dušan Rapoš je synem slovenského publicisty Vladimíra Rapoše. Z prvního manželství má dcery Katarínu a Dušanu, s herečkou Vejmělkovou má také dvě dcery, Taru a Ritu. Rapoš žije s rodinou poklidným životem v Havířově. 

 

Články o celebritě

Dušan Klein a lásky Štěpána Šafránka: Předabovaná Píšťalka, stydlivá Borůvka a skutečná partnerka Pavla Kříže! Dušan Klein a lásky Štěpána Šafránka: Předabovaná Píšťalka, stydlivá Borůvka a skutečná partnerka Pavla Kříže! Režisér Dušan Klein (†82), jenž zesnul v neděli 9. ledna, je pro mnohé televizní diváky i přes četno... číst článek
Vztek Vejmělkové kvůli dětem: Dávná křivda s Haberou jí nedá spát Vztek Vejmělkové kvůli dětem: Dávná křivda s Haberou jí nedá spát Trvalo to sice 27 let, ale je to venku. Krásná herečka Eva Vejmělková pro Plus jeden děň přiznala, j... číst článek
Rodinné peklo Vejmělkové: Kvůli sexu s HABEROU! Rodinné peklo Vejmělkové: Kvůli sexu s HABEROU! My starší ještě pamatujeme, jak velkým hitem byl film Fontána pre Zuzanu a Fontána pre Zuzanu 2. Ten... číst článek

Další Filmaři

zobrazit profil Olga Dabrowská
Olga Dabrowská
zobrazit profil Simona Brdičková
Simona Brdičková
zobrazit profil Ivan Hubač
Ivan Hubač
zobrazit profil Ivan Passer
Ivan Passer
zobrazit profil Kryštof Mucha
Kryštof Mucha
zobrazit profil Ondřej Provazník
Ondřej Provazník
zobrazit profil Tomáš Bařina
Tomáš Bařina