Lída Nopová

Lída Nopová

Datum narození: 9. 5. 1947
Místo narození: Domažlice
Profese: zpěvačka, skladatelka, pedagožka
Znamení: Býk

Životopis

Zpěvačka, skladatelka a klávesistka Lída Nopová vládne populární hudbě. Její výuku vede na Pražské konzervatoři už na dvě desítky let. Zkušenosti předávala například Monice Absolonové, Magdě Malé, Petrovi Mukovi nebo Davidu Kollerovi. Její v pořadí druhý manžel, skladatel Miloš Nop, zemřel v roce 2006.

Na Konzervatoři v Plzni vystudovala hru na klavír. Zpěv, základy skladby a aranžování se doučila Lída Nopová na soukromých hodinách. Velký hlasový rozsah pak předvedla v Armádním uměleckém souboru Víta Nejedlého nebo v dívčím vokálním triu Bezinky, jehož členkou byla deset let. S Orchestrem Gustava Broma účinkovala spolu se zpěvačkou Helenou Vondráčkovou a hercem Jiřím Kornem v pořadu Já na bráchu blues.  Na turné doprovázela i popového krále Karla Gotta.

Manželé Nopkovi dlouhodobě spolupracovali s Pavlem Bobkem. Nopová s ním spolupracuje dodnes.

Jako skladatelka tvořila Lída Nopová písně pro Stanislava Hložka, Petra Kotvalda nebo Hanu Zagorovou. Krom toho se hudebně podílela na filmovém muzikálu Rebelové nebo na komedii Anděl s ďáblem v těle.

Učit začala Nopová na Pražské konzervatoři už v roce 1987. Tamní vedoucí se stala o šest let později. Z prvního manželství s hudebníkem Petrem Finkou má dceru Lindu, která teď žije s hercem a bavičem Richardem Genzerem.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Martin Dolenský
Martin Dolenský
zobrazit profil Rostislav Klesla
Rostislav Klesla
zobrazit profil Václav Kadrnka
Václav Kadrnka
zobrazit profil Ivo Vondrák
Ivo Vondrák
zobrazit profil Jaroslav Klaška
Jaroslav Klaška
zobrazit profil Robert Stržínek
Robert Stržínek
zobrazit profil Zdeněk Tokár
Zdeněk Tokár