Ondřej Neff

Ondřej Neff

Datum narození: 26. 6. 1945
Místo narození: Praha
Profese: spisovatel sci-fi, prozaik, novinář
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Ve stylu svého oblíbeného spisovatele Julese Verna procestoval tajemství několika planet i redakcí. Spisovatel, novinář a fotograf Ondřej Neff patří k předním tvůrcům české sci-fi literatury. Krom toho už několik let venčí webový portál Neviditelný pes, první ryze internetový deník u nás. Jeho manželkou je od léta 2008 herečka Ljuba Krbová.

Žurnalistiku vystudoval na Karlově universitě v Praze. Několik let poté propagoval nakladatelství Albatros. Fotil pro Ústřední lidové umělecké výroby a psal pro deník Mladá fronta. Po revoluci byl jedním ze zakladatelů časopisu Ikarie. S Neviditelným psem vyšel poprvé v dubnu 1996. O digitální fotografii píše na server DigiNeff. Je navíc jedním ze zakladatelů Institutu digitální fotografie.

Ondřej Neff sepsal na deset sci-fi románů a mnoho dalších povídek. Na Mars se dostal v knize Jádro pudla. O sjednocení civilizací bojuje v Šídle v pytli. Paniku při celosvětovém blackoutu popisuje v knížce Tma. Za sbírku Vejce naruby získal Neff cenu Ludvík za nejlepší českou sci-fi roku.

Krom toho napsal i komiksy o Pérákovi, řadu faktografií a převyprávění knih od Julese Verna. Jako scenárista se podílel i na televizním sitkomu Nováci. S otcem spisovatelem Vladimírem Neffem zachytili společné rozhovory do Večerů u krbu.

Poprvé se Ondřej Neff oženil v roce 1969. S Michaelou Šprachtovou vychovávali syna Davida a dceru Irenu, kterou v roce 2008 zavraždil vlastní manžel. Šprachtová zemřela v roce 2002 na rakovinu. Šest let po té se jeho manželkou stala Ljuba Krbová. 

 

Články o celebritě

Hvězdy Ulice Krbová a Smutná: Prozradily svůj tajný recept Hvězdy Ulice Krbová a Smutná: Prozradily svůj tajný recept Mezinárodní den žen žádá své. Představitelky seriálových hrdinek z Ulice Marie a Aničky měly jasno. ... číst článek
Pocta Jiřímu Menzelovi (†82) plná hvězd: Olga objímala oba »Otíky«! A kdo další dorazil? Pocta Jiřímu Menzelovi (†82) plná hvězd: Olga objímala oba »Otíky«! A kdo další dorazil? V září to budou dva roky, co zemřel oscarový režisér Jiří Menzel (†82). Ovšem stále není zapomenut, ... číst článek
Do Prahy míří Bondův záporák, hvězda Červeného trpaslíka a kámoš Thora: Hostí je Comic-Con 2021! Do Prahy míří Bondův záporák, hvězda Červeného trpaslíka a kámoš Thora: Hostí je Comic-Con 2021! Tento měsíc proběhne již podruhé v České republice celosvětově nejslavnější festival pop-kultury Com... číst článek

Další Spisovatelé

zobrazit profil Jaroslav Hašek
Jaroslav Hašek
zobrazit profil Karel Hynek Mácha
Karel Hynek Mácha
zobrazit profil Pavel Kohout
Pavel Kohout
zobrazit profil Jelena Mašínová
Jelena Mašínová
zobrazit profil Dalibor Stach
Dalibor Stach
zobrazit profil Jan Otčenášek
Jan Otčenášek
zobrazit profil Jiří Hanzelka
Jiří Hanzelka
zobrazit profil Ivo Pejčoch
Ivo Pejčoch