Vladimír Páral

Vladimír Páral

Datum narození: 10. 8. 1932
Přezdívka: Jan Laban
Profese: spisovatel
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Spisovatel Vladimír Páral, podle Cibulkových seznamů spolupracovník StB, používal pseudonym Jan Laban. Řada jeho knih byla zfilmována.

Po reálném gymnáziu Vladimír Páral dva roky studoval na Vysokém učení technickém, odtud přešel na obor chemického inženýrství na VŠCHT v Pardubicích. Poté byl zaměstnán mj. v Ústavu vědecko-technických a ekonomických informací.

VLADIMÍR PÁRAL - ROZHOVOR NAJDETE ZDE>>

Podle informací z Cibulkových seznamů se Vladimír Páral stal spolupracovníkem StB s krycími jmény Mirek a Slávek.

Psát Vladimír Páral začal v roce 1962, kdy pro krajský deník Průboj napsal na pokračování Šest pekelných nocí pod pseudonymem Jan Laban.

Pak následovala řada románů a roku 1967 se Vladimír Páral stal spisovatelem z povolání. Od roku 1972 pracoval i v ústeckém Severočeském nakladatelství jako nakladatelský redaktor. Roku 1977 podepsal Antichartu.

Novela Vladimíra Párala Veletrh splněných přání (1964) byla první částí autorovy tzv. černé pentalogie, cyklu 3 novel a 2 románů. Celý cyklus bývá pojmenován Pět způsobů ukájení.

O VLADIMÍRU PÁRALOVI ČTĚTE ZDE>>

Z románů Vladimíra Párala, z nichž byla řada zfilmována, jmenujme např. knihy Milenci a vrazi (1969), Mladý muž a bílá velryba (1973), Romeo a Julie 2300 a Pokušení A-ZZ (obě 1982), Válka s mnohozvířetem (1983), Země žen (1987), Playgirls I a II (1994), Tam za vodou (1995) nebo Kniha o biči (2014).

 

Další Spisovatelé

zobrazit profil Rudolf Čechura
Rudolf Čechura
zobrazit profil Václav Budínský
Václav Budínský
zobrazit profil Blanka Solařová-Calibaba
Blanka Solařová-Calibaba
zobrazit profil Jaroslav Hašek
Jaroslav Hašek
zobrazit profil Petra Braunová
Petra Braunová
zobrazit profil Bára Nesvadbová
Bára Nesvadbová
zobrazit profil Arnošt Goldflam
Arnošt Goldflam
zobrazit profil Jiří Padevět
Jiří Padevět