Zdeněk  Jirotka

Zdeněk Jirotka

Datum narození: 7. 1. 1911
Datum úmrtí: 12. 4. 2003
Místo narození: Ostrava
Profese: spisovatel

Související celebrity

Životopis

Zdeněk Jirotka byl český spisovatel a fejetonista. V tuzemských podmínkách mu nehynoucí slávu zajistila hned jeho prvotina, humoristický román Saturnin. Mimo tuto knihu je však Jirotka podepsán i pod různými dalšími povídkami či například i rozhlasovými pořady.

Zdeněk Jirotka vystudoval reálku v rodné Ostravě (1925–29), následně však sever Moravy opustil. Žil v Hradci Králové, Košicích, Olomouci, Brně aj.

Na literární dráhu se vydal již poměrně záhy. Spisovatelem na plný úvazek se stal již roku 1942 a to zásluhou výdělků z jeho mimořádně úspěšné prvotiny – humoristického románu Saturnin. Příběh mladého zámožného muže Jiřího Oulického, jeho svérázného sluhy Saturnina, nepraktického Milouše, krásné slečny Barbory a stále reptající tety Kateřiny okouzlil čtenáře všech vrstev. Kniha je psána spisovnou češtinou místy s drobným využitím archaismů. Naleznete zde i mnoho přísloví a lidových mouder. Pro čtenářovo pobavení spisovatel velmi často propašoval do příběhu suchý anglický humor a ironii. Zdeněk Jirotka svou nejznámnější knihu prý napsal v koupelně u vany. Ve válečných letech byla koupelna ideální pracovnou, nehrozil z ní totiž přísně sledovaný únik světla. Předlohu a inspiraci k sepsání Saturnina Jirotka načerpal v úspěšných povídkách anglického spisovatele Pelham Grenville Wodehouse, v nichž vystupuje sluha Jeeves.  V roce 2009 román vyhrál čtenářskou anketu Kniha mého srdce. Na motivy románu natočil roku 1994 režisér Jiří Věrčák celovečerní film Saturnin, který byl posléze zpracován i do podoby čtyřdílného televizního seriálu. Ve filmu zazářil Oldřich Vízner v titulní roli. V paměti diváků však zůstává i Ondřej Havelka jako mladý pán Oulický, Lucie Zedníčková v roli slečny Barbory, slovenský herec Milan Lasica coby doktor Vlach a Lubomír Lipský, který si zahrál roli dědečka. Svéráznou tetu Kateřinu ztvárnila Jana Synková.

Ve své pozdější tvorbě Jirotka na úspěch Saturnina navázal již jen částečně a to knihou Muž se psem (1943), v níž pro změnu parodoval detektivní žánr. Jinou knihu již nenapsal, neboť po II. světové válce se plně vydal na redaktorskou dráhu.

Pracoval v několika redakcích.  Svobodné noviny (1945-1951), po roce 1951 pak na dva roky v humoristickém týdeníku Dikobraz. Mezi lety 1953 a 1962 působil v redakci Československého rozhlasu, odkud se opět vrátil do redakce Dikobrazu. V roce 1965 si zahrál malou roli ve filmu Pavla Kohouta 7 zabitých; v roce 1969 se objevil ve filmu Přehlídce velím já!.

Zdeněk Peroutka je dodnes připomínaný i jako vzorný otec rozvětvené rodiny. Potomci mu paradoxně jeho poctivé manželství skoro až vytýkají neboť Jirotka tím pro ně představuje téměř nedostižný vzor. Dnes jsou v rodině Jirotkových nejznámější dvě pravnučky spisovatele: Katka – která žije a pracuje v Paříži jako ardirectorka jednoho časopisu - a filmařka Nicole.

 

Články o celebritě

Tajemství jizvy na čele Mahuleny Bočanové: 32 stehů po natáčení se zvířetem! Tajemství jizvy na čele Mahuleny Bočanové: 32 stehů po natáčení se zvířetem! Herečka Mahulena Bočanová (54) na svém instagramu zavzpomínala na snímek Bohoušův syn, ve kterém si ... číst článek
Vízner po kolapsu zase v práci: V obležení žen, ale smutný! Vízner po kolapsu zase v práci: V obležení žen, ale smutný! Ještě před týdnem Oldřich Vízner (70) kolaboval na motorce, teď už je ale zase mezi lidmi. Ovšem je ... číst článek
Na Jirotkovy pravnučky by Saturnin zíral! Na Jirotkovy pravnučky by Saturnin zíral! Když Saturnin vyhrál s velkou převahou čtenářskou soutěž Kniha mého srdce, překvapil určitě nejen po... číst článek

Další Spisovatelé

zobrazit profil Dušan Mitana
Dušan Mitana
zobrazit profil Ondřej Neff
Ondřej Neff
zobrazit profil Václav Budínský
Václav Budínský
zobrazit profil Jiří Suchý
Jiří Suchý
zobrazit profil Pavel Kohout
Pavel Kohout
zobrazit profil Milan Kundera
Milan Kundera