Jan Otčenášek

Jan Otčenášek

Datum narození: 19. 11. 1924
Datum úmrtí: 24. 2. 1979
Místo narození: Praha, Československo
Profese: Spisovatel, scénárista
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Jan Otčenášek byl český spisovatel, scénárista a dramaturg. Proslavil se především dílem Romeo, Julie a tma. Byl dlouholetým partnerem herečky Libuše Švormové.

Jan Otčenášek byl scénárista a spisovatel názorových politických a psychologických románů. Mezi jeho nejslavnější romány patří Občan Brych (1955), Romeo, Julie a tma (1958), Kulhavý Orfeus (1964), Mladík z povolání (1968).

Jan Otčenášek se narodil do chudé rodiny truhláře. Odmaturoval na pražské Obchodní akademii a za války musel chodit na nucené práce do ČKD Praha a na konci války do továrny na letecké motory Avia Letňany. Tam se také zapojil do protifašistického hnutí mládeže ve skupině KSČ. Po válce začal studovat na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy Estetiku. Tehdy se mu však narodil první syn Jan (dokumentarista krátkého filmu, od roku 2002 televizní šéfdramaturg a autor televizních inscenací a seriálů) a Jan Otčenášek musel studia ukončit. Začal pracovat jako účetní a exportní úředník Spolku pro chemickou a hutní výrobu.

Roku 1952 Jan Otčenášek začal pracovat v administrativě vzniklého aparátu Svazu československých spisovatelů a stal se jeho prvním tajemníkem. O dva roky později se mu narodil jeho druhý syn Štěpán (divadelní historik a dramaturg).

Roku 1960 se Jan Otčenášek rozhodl být svobodným spisovatelem na plný úvazek a roku 1973 začal pracovat jako dramaturg Filmového studia Barrandov. Tehdy pracoval s Jaroslavem Bílkem, s nímž tvořili nejplodnější duo. Z jejich spolupráce vyšly snímky jako: ZRCADLENÍ (1977) a JÁ JSEM STĚNA SMRTI (1978), SETKÁNÍ V ČERVENCI Karla Kachyni (1978) a POSTAVENÍ MIMO HRU Ivo Nováka (1979).  Tvůrčí práci kterou začal s Otakarem Vávrou ukončil těsně před smrtí, a to ve spolupráci s Karlem Kachyňou na jeho příběhu LÁSKY MEZI KAPKAMI DEŠTĚ (1979), kde se představil mladičký Lukáš Vaculík.

Jan Otčenášek psal do Lidových novin, Rudého práva, Hostu do domu, Květů a do mnoha jiných periodik. Roku 1966 obdržel titul Zasloužilý umělec. Za romány Občan Brych a Kulhavý Orfeus obdržel dvakrát Státní cenu Klementa Gottwalda (1956, 1965), Čestnou cenu in memoriam (1980) za celoživotní scénáristickou práci a za film LÁSKY MEZI KAPKAMI DEŠTĚ na XVIII. FČSF Košice.

Byl dlouholetým partnerem herečky a dabérky Libuše Švormové.

 

Další Spisovatelé

zobrazit profil Josef Škvorecký
Josef Škvorecký
zobrazit profil René Decastelo
René Decastelo
zobrazit profil Dalibor Stach
Dalibor Stach
zobrazit profil Ferdinand Peroutka
Ferdinand Peroutka
zobrazit profil Petra Braunová
Petra Braunová
zobrazit profil Bára Nesvadbová
Bára Nesvadbová
zobrazit profil Milan Kundera
Milan Kundera
zobrazit profil Miroslav Zikmund
Miroslav Zikmund