Petr Král

Petr Král

Datum narození: 4. 9. 1941
Datum úmrtí: 17. 6. 2020
Místo narození: Praha
Profese: básník, prozaik, esejista, překladatel
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Básník Petr Král, vlastním jménem Petr Chrzanovský, byl držitelem Státní ceny za literaturu. Též získal nominaci na Českého lva za nejlepší výtvarný počin.

Vystudoval Filmovou a televizní fakultu Akademie múzických umění v Praze. Po sovětské invazi v roce 1968 Petr Král emigroval do Paříže, kde strávil 30 let. Živil se mj. jako lektor ve slavném francouzském nakladatelství Gallimard.

O PETRU KRÁLOVI ČTĚTE ZDE>>

Jméno Petra Krále je spjato jak s překlady klíčových děl francouzské literatury, tak se snahou představit českou literární tvorbu v zahraničí, např. antologiemi či básněmi Jaroslava Seiferta.

V roce 1995 Petr Král získal doktorát na Sorbonně. Hostoval na univerzitách v Paříži a Lyonu, rovněž na Masarykově univerzitě v Brně. Od roku 2006 žil znovu v Praze. Zasloužil se o česká vydání mj. výboru z poezie André Bretona či prvního úplného překladu zakladatelského textu francouzského surrealismu Magnetická pole.

Slavná je také jeho vlastní tvorba, tedy zejména básně a eseje. O jeho významu svědčí i to, že mu jako jednomu z mála českých spisovatelů vycházejí sebrané spisy. Za svou tvorbu Petr Král obdržel v roce 2016 Státní cenu za literaturu a také Cenu Francouzské akademie.

V Česku Petru Královi porota udělila Státní cenu za literaturu, a to nejen za knihu kritických statí a esejů Vlastizrady, ale i za celé jeho dílo zahrnující i tvorbu v emigraci. Byl též nominován na Českého lva za nejlepší výtvarný počin.

Básník, prozaik, esejista a překladatel Petr Král, vlastním jménem Petr Chrzanovský, zemřel 14. června 2020. Bylo mu 78 let.

 

Další Spisovatelé

zobrazit profil Kateřina Tučková
Kateřina Tučková
zobrazit profil Zdeněk  Jirotka
Zdeněk Jirotka
zobrazit profil Petr Šabach
Petr Šabach
zobrazit profil Jan Otčenášek
Jan Otčenášek
zobrazit profil J. K.  Rowling
J. K. Rowling
zobrazit profil Zdena Salivarová
Zdena Salivarová
zobrazit profil Irena Obermannová
Irena Obermannová
zobrazit profil Simon Mawer
Simon Mawer