Arnošt Lustig

Arnošt Lustig

Datum narození: 21. 12. 1926
Datum úmrtí: 26. 2. 2011
Místo narození: Praha
Profese: Spisovatel
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Arnošt Lustig, narozen v prosinci roku 1926, je považován za jednoho z největších evropských vypravěčů. Řada jeho knih byla byla přeložena do více než dvaceti jazyků a řadí se k vrcholným dílům literatury.

Studoval reálku, kterou nedokončil, protože byl vyloučenou z rasových důvodů – byl Žid. Nakonec se vyučil krejčím. V roce 1942 byl poslán do Terezína, ale poznal tvrdý režim i jiných koncentračních táboru, jako je Osvětim a Buchenwald. V roce 1945  jako zázrakem uprchl z transportu smrti a až do konce války se ukrýval. Od roku 1946 studoval na Vysoké škole politických a sociálních věd, začal také přispívat do novin a časopisů. Poté se oženil s Věrou Weislitzovou, s níž  měl syna Josefa a dceru Evu.

V padesátých a šedesátých letech byl Arnošt Lustig jedním ze zakladatelů “nové vlny“ v československé kinematografii. Po sovětské invazi v srpnu 1968 emigroval do Izraele a později do Spojených států, kde přednášel literaturu a film na Americké univerzitě ve Washingtonu. V roce 1995 se stal dokonce šéfredaktorem české verze časopisu Playboy.

Napsal novelu o dívce, která se vrací z koncentračního tábora Dita Saxová. Nebo známé dílo Modlitbu pro Kateřinu Horovitzovou, novelu popisující události z roku 1943 v Itálii. Hrál také ve filmu Arnošt Lustig – film děvět životů, kde se vedle něj objevila Květa Fialová, Zdeněk Mahler a Karel Hvížďala.Dále působil ve snímku Písničkář, který nezemřel, tam byl v obležení dvou dam, Zity Kabátové a Marty Vančurové.

Na otázku, kde se cítí jako doma, když tolik cestuje, Arnošt Lustig odpověděl, že právě ve svém bytě ve Washingtonu. Arnošt Lustig netvořil pouze na jednom místě, ale psal doslova všude. V kavárnách, letadle třeba i během úředních hodin na univerzitě. Hlavní jeho motivací byl vztek, především na tyrany a jiné, kteří činili bezpráví. Hodně jej inspirovaly ženy, ať už jako symboly krásy, nevinnosti, něhy či celý jejich život, problémy a nalezená východiska.

 

Články o celebritě

Pohřeb zpěvačky Yvonne Přenosilové (†76): Uloží ji mezi prominenty! Jak to celé bude probíhat? Pohřeb zpěvačky Yvonne Přenosilové (†76): Uloží ji mezi prominenty! Jak to celé bude probíhat? Hlásila se celý život k židovství, a proto i poslední rozloučení s Yvonne Přenosilovou (†76) bude na... číst článek
Pohřeb Yvonne Přenosilové (†76): Neobvyklý a rychlý! Pohřeb Yvonne Přenosilové (†76): Neobvyklý a rychlý! Hlásila se celý život k židovství, a proto i poslední rozloučení s Yvonne Přenosilovou (†76) bude na... číst článek
50 let od smrti Oty Pavla: Zbláznil se kvůli hnusným nadávkám hokejistů 50 let od smrti Oty Pavla: Zbláznil se kvůli hnusným nadávkám hokejistů Geniální mozek spisovatele Oty Pavla (†42) nám dal jedna z našich nejznámějších děl. Okolí ho znalo ... číst článek

Další Osobnosti

zobrazit profil L'Wren Scottová
L'Wren Scottová
zobrazit profil Jaroslav Hanuš
Jaroslav Hanuš
zobrazit profil Josef Lžičař
Josef Lžičař
zobrazit profil Marie Doležalová
Marie Doležalová
zobrazit profil Sarah Haváčová
Sarah Haváčová
zobrazit profil Pavel Telička
Pavel Telička
zobrazit profil Michal Dvořák
Michal Dvořák
zobrazit profil Ľuboš  Kostelný
Ľuboš Kostelný