Jiří Padevět

Jiří Padevět

Datum narození: 20. 7. 1966
Místo narození: Praha
Profese: spisovatel, knihkupec, nakladatel
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Spisovatel Jiří Padevět, šéf Nakladatelství Academia, získal roku 2014 cenu Magnesia Litera za knihu Průvodce protektorátní Prahou, za niž obdržel i ocenění Slovník roku 2013.

Po Střední průmyslové škole zeměměřické Jiří Padevět studoval obor Český jazyk a hudební výchova na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy. Studium nedokončil. Krátce před Sametovou revolucí začal pracovat jako knihkupec a roku 2004 se stal také nakladatelem.

JIŘÍ PADEVĚT - ROZHOVOR NAJDETE ZDE>>

Pod vedením Jiřího Padevěta získaly knihy Nakladatelství Academia, jehož se stal ředitelem roku 2006, řadu ocenění, jako např. Magnesii literu, Cenu Josefa Jungmanna, Slovník roku, Cenu Josefa Hlávky nabo Cenu Miroslava Ivanova.

Jiří Padevět rozsáhle zmapoval protektorátní a poválečnou historii v českých zemích, mj. v knihách Průvodce protektorátní Prahou, která získala roku 2014 cenu Magnesia Litera a ocenění Slovník roku 2013, Krvavé finále: jaro 1945 v českých zemích a Krvavé léto 1945: poválečné násilí v českých zemích.

Z dalších děl Jiřího Padevěta jmenujme např. Cesty s Karlem Hynkem Máchou, Pochody a transporty smrti, Ostny a oprátky, Odbojová skupina bratří Mašínů, Sny a sekyry či Dvacet minut na vsi.

V roce 2016 vyšla kniha rozhovorů s Jiřím Padevětem Pod tíhou historie, jejímž autorem je novinář Luděk Staněk.

Spisovatel, knihkupec a nakladatel Jiří Padevět publikuje v řadě odborných periodik a spolupracuje mj. s časopisem Reflex. Na serveru Stream.cz (posléze na TV Seznam) začal uvádět pořad Krvavá léta, v němž diváky seznamuje s místy spojenými s nacistickým a komunistickým despotismem.

Jiří Padevět je nositelem pamětní medaile Operace Anthropoid.

O JIŘÍM PADEVĚTOVI ČTĚTE ZDE>>

Mezi zájmy Jiřího Padevěta patří především historie českých nakladatelů a knihkupců, druhý odboj, obrněná technika nacistického Německa, historie Šoa a pražský místopis.

S manželkou MarkétouJiří Padevět dvě dcery.

 

Další Spisovatelé

zobrazit profil Jaroslav Hašek
Jaroslav Hašek
zobrazit profil Michal Viewegh
Michal Viewegh
zobrazit profil Umberto Eco
Umberto Eco
zobrazit profil Miroslav Zikmund
Miroslav Zikmund
zobrazit profil Arnošt Goldflam
Arnošt Goldflam
zobrazit profil Petr Hořejš
Petr Hořejš
zobrazit profil Dušan Mitana
Dušan Mitana