Yoko Ono

Yoko Ono

Datum narození: 18. 2. 1933
Místo narození: Tokio
Profese: zpěvačka, výtvarná umělkyně
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Yoko Ono je výtvarná umělkyně známá hlavně díky manželství se členem skupiny Beatles Johnem Lennonem. Právě jí se dává vina za rozpad kapely.

Narodila se do bohaté japonské rodiny. Její otec byl vysoce postavený bankovní úředník, Yoko Ono ale jeho život nenásledovala. Naopak se stala kontroverzní postavou, která byla členem mnoha protestních hnutí.

Yoko Ono se rozpadla dvě manželství

Brzy se odstěhovala se svou rodinou do USA, aby se stejně rychle vrátila kvůli protijaponským náladám do své rodné země. Netrvalo dlouho a v Americe byla Yoko Ono znovu. Právě v New Yorku se dostala poprvé do světa avantgardních umělců, který ji uchvátil.

Již velmi mladá se Yoko Ono provdala za japonského umělce Tošiho, se kterým se ale poměrně rychle rozvedla. Stejně dopadlo její druhé manželství s americkým filmovým producentem Anthonym Coxem.

Yoko Ono a Lennon nazí na albu

Dne 9. listopadu 1966 potkala Yoko Ono osudovou lásku - člena slavné britské skupiny Beatles Johna Lennona Japonská kráska zpěvákovi naprosto učarovala. Ten prohlásil, že až s ní poznal skutečnou lásku.

Společně nahrála dvojice Yoko Ono a John Lennon několik alb. Na obalu jednoho z nich se dokonce objevili oba nazí, proto se muselo prodávat v papírovém sáčku. Zároveň vzývali mír, pořádali mírové dýchánky a vedli nespoutaný život.

Beatles se Yoko Ono nelíbila

Velkým problémem ovšem bylo, když začal brát John Lennon svou lásku na nahrávání kapely. Ostatním členům kapely se přítomnost Yoko Ono vůbec nelíbila. Nejvíce proti byl Paul McCartney, který se s ní usmířil až po dlouhých letech!

John Lennon se začal více soustředit na kariéru s Yoko Ono a slavní Beatles se v roce 1970 definitivně rozpadli. Hlavní vinu dávali fanoušci právě japonsko-americké umělkyni.

Yoko Ono dostala řadu cen

Po smrtelném atentátu na Johna Lennona zůstala Yoko Ono v jejich společném bytě. Na přelomu 80. a 90. let 20. století pak začala znovu tvořit a vystavovat své umělecké práce. V roce 2003 zahájila výstavu Woman's room na pražské Kampě.

Yoko Ono dostala mnohá ocenění. Jmenujme např. ceny Grammy za album roku Double fantasy (1982) a za produkování filmu Gimme some truth - The making of John Lennon's Imagine album (2001) nebo Skowheganovu cenu za použití rozmanitých prostředků v umění (2002).

 

 

Další Umělci

zobrazit profil Emil Adamec
Emil Adamec
zobrazit profil Yemi Akinyemi
Yemi Akinyemi
zobrazit profil Iva Havránková
Iva Havránková
zobrazit profil Andrea Opavská
Andrea Opavská
zobrazit profil Libuše Márová
Libuše Márová
zobrazit profil Hana Fialová
Hana Fialová
zobrazit profil Marie Míková
Marie Míková
zobrazit profil Eva Krejčířová
Eva Krejčířová