Tomáš Vokoun

Datum narození: 2. 7. 1976
Přezdívka: Voky
Místo narození: Karlovy Vary
Váha: 90 kg
Výška: 184 cm
Profese: hokejový brankář
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Tomáš Vokoun je český profesionální hokejový brankář, působící v zámořské NHL. Stal se dvakrát mistrem světa a držitelem bronzu z olympijských her.

Tomáš Vokoun se narodil 2. července 1976 v Karlových Varech, ale je odchovancem kladenského hokeje. V letech 1993-95 zde chytal českou extraligu. Poté odešel do zámoří. Vokoun je jedním z nejníže draftovaných hvězd současnosti. V roce 1994 ho až jako 226. celkově draftoval Montreal Canadiens. V týmu se ale neprosadil a chytal spíše v nižší AHL.

Tomáš Vokoun od roku 1998 chytal v Nashvillu Predators, kde pořádně nastartoval svou kariéru. Stabilně byl v A Týmu od sezony 2000/01. V klubu odchytal celkem 8 sezon, výluku 2004/05 strávil u Znojemských Orlů a ve finském HIFK. V letech 2007-2011 bránil v klubu Florida Panthers. Vokoun zde byl jasnou jedničkou, odchytal v průměru 62 zápasů za sezonu, ale do play-off nikdy nepostoupil.

Tomáš Vokoun poté přestoupil do Washingtonu Capitals, kde v sezoně 2011/12 vytvořil dvojici s českým mladíčkem Michalem Neuvirthem. Ročník 2012/13 strávil jako dvojka Marc-André Fleuryho v Pittsburghu Penguins. V play-off Vokoun Fleuryho vytlačil z pozice jedničky a dovedl tým do finále konference. Sezonu 2013/14 kvůli krevní sraženině vynechal.

Tomáš Vokoun posbíral v české reprezentaci mnoho úspěchů. Je majitelem bronzu ze Světového Poháru 2004, ZOH v Turíně a dvojnásobným mistrem světa (2005, 2010). Chytal také na olympiádě ve Vancouveru 2010. V roce 2010 získal Zlatou hokejku. V dubnu 2013 oznámil konec reprezentační kariéry. Nicméně v následujícím roce se do hokejové brány vrátil. A opět zářil jako jedna z brankářských hvězd nejprestižnější hokejové soutěže světa.

Tomáš Vokoun je ženatý s Mgr. Dagmar Vokounovou-Franzeovou, která pracuje jako vědecko-výzkumný pracovník katedry archeologie na Západočeské univerzitě v Plzni. Mají spolu dvě dcery, Adélu a Natálii.

 

Články o celebritě

Novotný: Jalonen? Jeden z TOP koučů. Ztrátu centrů by nezvládl ani Bowman Novotný: Jalonen? Jeden z TOP koučů. Ztrátu centrů by nezvládl ani Bowman Od února má v českobudějovickém Motoru na starost sportovní záležitosti. Jiří Novotný působil jako h... číst článek
Situace v českém brankovišti: bez jedničky. Na Slováky (asi) s Hrubcem Situace v českém brankovišti: bez jedničky. Na Slováky (asi) s Hrubcem PŘÍMO Z RIGY | Kde jsou ty časy, kdy bývaly před hokejovým šampionátem jasně dané gólmanské jedničky... číst článek
Poslední zlatý kapitán Rolinek: Před finále jsem se ostříhal na záchodě Poslední zlatý kapitán Rolinek: Před finále jsem se ostříhal na záchodě S kapitánským céčkem šéfoval partě kolem Jaromíra Jágra a Tomáše Vokouna, která se strachovala o pos... číst článek

Další Sportovci

zobrazit profil Jaroslav Poříz
Jaroslav Poříz
zobrazit profil Jan Veselý
Jan Veselý
zobrazit profil Michal Plocek
Michal Plocek
zobrazit profil Patrik Hrošovský
Patrik Hrošovský
zobrazit profil Dmitrij Prokopcov
Dmitrij Prokopcov
zobrazit profil Zinédine Zidane
Zinédine Zidane
zobrazit profil Václav Benda
Václav Benda