Václav Svěrkoš

Datum narození: 1. 11. 1983
Místo narození: Třinec
Váha: 78 kg
Výška: 184 cm
Profese: fotbalista
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Václav Svěrkoš je český fotbalový útočník momentálně působící v prvoligovém celku FC Baník Ostrava. Je jedním z nejzkušenějších hráčů a kapitánem týmu.

Václav Svěrkoš se narodil 1. listopadu 1983 v Třinci, ale s fotbalem začal ve Slezanu Frýdek-Místek. Ve čtrnácti letech přestoupil do Baníku Ostrava, kde prošel mládežnickými kategoriemi. Do prvního týmu se začal prosazovat v roce 2001, v sezoně 2002/03 si vystřílel zahraniční angažmá.

Václav Svěrkoš v létě roku 2003 přestoupil do Borussie Mönchengladbach. Ve své premiérové sezoně v bundeslize nastřílel 9 branek ve 31 zápasech a stal se nejlepším střelcem mužstva. O rok později zakončil sezonu se sedmi zásahy. Po těchto dvou slušných sezonách přišel Svěrkošův pád a postupně se začal vytrácet ze sestavy.

Václav Svěrkoš se neprobudil ani na hostování v klubech Hertha Berlín a Austria Vídeň, proto odmítl prodloužit smlouvu a v roce 2007 se rozhodl vrátit zpátky do Česka. O střelce usilovala pražská Sparta, ale Svěrkoš se za 30 milionů vrátil do Baníku. Hned ve své první sezoně po návratu se stal s patnácti trefami nejlepším ligovým střelcem.

Václav Svěrkoš se poté na konci roku 2008 odebral znovu do zahraničí, tentokrát za 50 milionů korun do francouzského FC Sochaux. Během dvou ročníků za klub odehrál 44 utkání a nastřílel 10 gólů. V roce 2011 se opět vrátil do Baníku, kde podepsal smlouvu na 5 let. Svěrkoš je v klubu kapitánem, ale vzhledem k jeho vleklým zraněním nastupuje sporadicky.

Václav Svěrkoš nastupoval za mládežnické reprezentace, ale hrál i v seniorském týmu. Zúčastnil se nepovedeného turnaje Euro 2008, kde vstřelil jeden gól v jediném utkání. Česká republika skončila už ve skupině. Celkově má na kontě 11 startů a 3 góly.

V roce 2009 byl Václav Svěrkoš součástí aféry, kdy se po prohraném kvalifikačním zápase na mistrovství světa se Slovenskem skupina fotbalistů odebrala na večírek ve společnosti mladých dam, což neuniklo pozornosti fotografů. Na základě této aféry byl Svěrkoš společně s Barošem, Feninem, Ujfalušim, Kováčem a Matějovským 8. dubna 2009 dočasně vyloučen z reprezentace. Svěrkoš své vyloučení vůbec nechápal.

Václav Svěrkoš je ženatý, 5. června 2010 si vzal svou dlouholetou přítelkyni Janu Pavelkovou, se kterou má dceru Ninu.

 

Další Sportovci

zobrazit profil Lionel Messi
Lionel Messi
zobrazit profil Anežka  Drahotová
Anežka Drahotová
zobrazit profil Dana Zátopková
Dana Zátopková
zobrazit profil František Rajtoral
František Rajtoral
zobrazit profil Petr Holík
Petr Holík
zobrazit profil Patrik Bartošák
Patrik Bartošák
zobrazit profil Tomáš Jeřábek
Tomáš Jeřábek
zobrazit profil Michal Kempný
Michal Kempný