Anders Behring Breivik

Anders Behring Breivik

Datum narození: 13. 2. 1979
Místo narození: Oslo, Norsko
Znamení: Vodnář

Životopis

Anders Behring Breivik se změnil v masového vraha po té, co 22. července 2011 spáchal teroristický útok. Při něm zahynulo okolo 90 lidí. Téměř stovka byla zraněna. Muž s tváří anděla plánoval masakr několik let.

Syn bývalého norského diplomata Jense Breivika a zdravotní sestry Wenche Behringové působil na první pohled jako obyčejný chlapec. Od roku 1980, kdy se zvazek jeho rodičů rozpadl, žil pouze s matkou. Údajně se o politiku vůbec nezajímal. První zlom nastal až v šestnácti letech, kdy se přidal k mládežnické organizaci norské pravicové Pokrokové strany. Jeho názory se začaly radikalizovat. Postupem času kontaktoval ultrapravicové strany po celé Evropě, včetně srbských radikálů. Běloruský disident tvrdí, že Anders Breivik prošel i výcvikovým táborem.

Breivik celou hrůzu odstartoval mohutnou explozí ve vládní části v Oslu, kde nastražil bombu. Na ostrově Utoya bezhlavě střílel do dětí a mladých lidí. Zhruba 90 minut před masakrem rozeslal na 1003 mailových adres dokument 2083: European Declaration of Independence. Mezi obeslanými byli i čeští uživatelé. Anders Behring Breivik v manifestu kritizuje hlavně politiky členských zemí Evropské unie. Muslimy vnímá jako nástroj ke zničení evropských tradic a kultur.

Norští psychiatři se zprvu domnívali, že Breivik trpí paranoidní schizofrenií. To Breivik popíral. Soud se snažil přesvědčit, že je duševně naprosto v pořádku. Až v dubnu 2012 Agnar Aspass a Terje Torrisen zpochybnili původní diagnózu a Andrese Breivika označili jako nepříčetného. Tudíž mohl nést trestní odpovědnost.

Anders Behring Breivik byl odsouzen za vraždu a terorismus 24. srpna 2012. Trest s odnětím svobody 21 let si odpykává ve věznici Ila v Norsku. Po vynesení rozsudku prohlásil, že neuznává legitimitu soudu, tudíž se nebude odvolávat.

 

 

Články o celebritě

Benátské hvězdy se zastaly hladovějícího režiséra. A kdo si odnesl zlatého lva? Benátské hvězdy se zastaly hladovějícího režiséra. A kdo si odnesl zlatého lva? Na filmovém festivalu v Benátkách se rozdávaly umělecké ceny. Ocenění za nejlepšího herce a nejlepší... číst článek
„VIP vězeň“ Breivik si stěžoval na podmínky a izolaci za mřížemi. Ve Štrasburku pohořel „VIP vězeň“ Breivik si stěžoval na podmínky a izolaci za mřížemi. Ve Štrasburku pohořel Evropský soud pro lidská práva dnes zamítl stížnost pravicového extremisty Anderse Behringa Breivika... číst článek
Fjotolf Hansen v Norsku zavraždil 77 lidí. Breivik si náhle změnil jméno Fjotolf Hansen v Norsku zavraždil 77 lidí. Breivik si náhle změnil jméno Norský hromadný vrah Anders Behring Breivik dostal trest 21 let vězení za to, že v červenci 2011 zab... číst článek

Další Osobnosti

zobrazit profil Monika Stará
Monika Stará
zobrazit profil Pavla Pivoňka Vaňková
Pavla Pivoňka Vaňková
zobrazit profil Šárka Krausová
Šárka Krausová
zobrazit profil Jozef Síkela
Jozef Síkela
zobrazit profil Svetlana Ficová
Svetlana Ficová
zobrazit profil Morgan Freeman
Morgan Freeman
zobrazit profil Natálie Halouzková
Natálie Halouzková
zobrazit profil Mario Mandžukič
Mario Mandžukič