Martin Bursík

Martin Bursík

Datum narození: 12. 8. 1959
Místo narození: Praha
Profese: politik
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Martin Bursík je známý jako výrazný ekologický politik a rovněž jako partner političky Kateřiny Jacques.

Na Martina Bursíka měly celý život vliv dva navzájem protichůdné pohledy na svět. Vyrůstal v elitářském prostředí rodiny patřící k prvorepublikové pražské honoraci. Na druhou stranu byl vychován k citlivosti k sociálním tématům a to jak svou matkou, vězněnou v 50-tých letech za pomoc emigrujícím Čechům, tak především atmosférou skautského hnutí, jehož byl aktivním členem.

Svou politickou kariéru zahájil Martin Bursík po listopadových událostech 1989 v Občanském fóru, za které se dostal ve volbách v roce 1990 do České národní rady. Prvního většího mediálního zviditelnění se dočkal jako ministr životního prostředí v roce 1998, kdy vyhraněně vystupoval proti výstavbě Jaderné elektrárny Temelín. I svými dalšímu postoji, mezi které patří například ovlivňování řízení Národního parku Šumava v době kůrovcové kalamity, si vysloužil nenávist části podnikatelské veřejnosti, která Martina Bursíka začala titulovat jako kůrovcův bratr. Bursík si na této pověsti paradoxně postavil svou image a jako šéf Strany zelených v letech 2006 - 2009 dosahoval největších politických triumfů. Po neúspěchu ve volbách do Evropského parlamentu ho v čele Strany Zelených vystřídal Ondřej Liška. Poté se Martin Bursík snažil o návrat do velké politiky prostřednictvím různých politických projektů. V senátních volbách 2014 vytrvořil účelovou spolupráci s Miroslavem Kalouskem, ale do horní komory se neprobojoval.

Díky častému střídání politických dresů není postavení Martina Bursíka mezi voliči příliš pevné. Lepší pověsti politika nepřispívají ani mediální dozvuky pozadí restitucí několika pražských nemovitostí, ale především jeho partnerství s nepopulární političkou Kateřinou Jacques.

Martin Bursík se vždy aktivně věnoval svému největšímu koníčku - horolezectví a pobytu v přírodě. V červenci 2007 se vydal na pákistánskou horu Gašerbrum, ale jeden z jeho společníků před vrcholem tragicky zahynul. Kvůli obtížné komunikaci se nakrátko rozšířily fámy, že zemřel sám Bursík. 17. srpna 2008 zahynul v Alpách i Bursíkův bratr Jiří.

Životem politika prošlo více žen. Martin Bursík je rozvedený, s bývalou manželkou Ivanou Bursíkovou mají dvě dcery. S rodinou nežije od roku 1998, oficiálně se ale manželé rozvedli až na jaře 2008. Na přelomu tisíciletí žil Martin Bursík čtyři roky s moderátorkou Jitkou Obzinovou, v letech 2005–6 s česko-rakouskou právničkou Monikou Arkai (dcerou Jiřího Dienstbiera st.). Od roku 2007 je jeho partnerkou Kateřina Jacques, se kterou mají dceru Noemi. Právě partnerství s nepopulární političkou ale Bursíkovi ubírá voličské hlasy.

 

Články o celebritě

Plejáda slavných na pohřbu Schwarzenberga (†85): Každý rok nám dával stromeček, vzpomíná Geislerová   Plejáda slavných na pohřbu Schwarzenberga (†85): Každý rok nám dával stromeček, vzpomíná Geislerová Sobotní den patří Karlu Schwarzenbergovi (†85). Které osobnosti z řad showbyznysu se s politikem při... číst článek
Politici pro Blesk: Vondra líčil chvíle s knížetem nad whisky v Alpách. Jako smrt rodiče, říkal Válek Politici pro Blesk: Vondra líčil chvíle s knížetem nad whisky v Alpách. Jako smrt rodiče, říkal Válek Na poslední rozloučení s Karlem Schwarzenbergem dorazila v sobotu do katedrály sv. Víta i řada polit... číst článek
Martin Bursík na pohřbu Karla Schwarzenberga: Nejvtipnější byl náš start Martin Bursík na pohřbu Karla Schwarzenberga: Nejvtipnější byl náš start Rodina, česká politická scéna i hlavy evropských šlechtických rodů se dnes v katedrále Sv Víta na Pr... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Jan Skopeček
Jan Skopeček
zobrazit profil Lucie Orgoníková
Lucie Orgoníková
zobrazit profil Jakub Unucka
Jakub Unucka
zobrazit profil Michaela Šojdrová
Michaela Šojdrová
zobrazit profil Milan Štěch
Milan Štěch
zobrazit profil Josef Nétek
Josef Nétek
zobrazit profil Daniela Kovářová
Daniela Kovářová
zobrazit profil Martin Kuba
Martin Kuba