Montserrat  Caballé

Montserrat Caballé

Datum narození: 12. 4. 1933
Datum úmrtí: 8. 10. 2018
Místo narození: Barcelona, Španělsko
Profese: operní zpěvačka, sopranistka
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Montserrat Caballé určitě něldy slyšel každý, ať chce nebo ne. Nejznámějsí sopranistka španělského původu je totiž známa i mimo operu díky nezapomenutelnému duetu s Freddiem Mercurym „Barcelona“.

Zpívat Montserrat Caballé začala v klášteře a od osmi let zpěv studovala na barcelonské konzervatoři. Asi nikoho nepřekvapí, že školu ukončila jako nejlepší ve svém ročníku. Po absolutoriu se vydala do Itálie, kde ale dostávala samé menší role. Ale ne dlouho - její šťastná hvězda jí pomohla přesně 17. listopadu 1956, kdy zaskočila za hlavní pěvkyni v Pucciniho La Bohemě a v zápětí už dostávala samé velké role, z nichž ty nejznámější byla role Aidy (Giuseppe Verdi) a Salome (Richard Strauss).

Z Itálie zamířila Montserrat Caballé na pódia všech předních operních scén, ve svém repertoáru měla i Dvořákovu Rusalku. Jejím osudem bylo zaskočit v pravý čas na pravém místě za kolegyně, a tím se proslavit. Za necelých deset let od absolutoria opět zaskočila na poslední chvíli za další svou nemocnou kolegyni v roli Lucrezie Borgie. Tímto zástupem získala již navždy celosvětový obdiv i slávu a svou pozici celosvětově proslulé a oslavované operní divy už nikdy neopustila.

Mezi legendární patří vystoupení Montserrat Caballé v roli královen – jak Alžběty I., tak i její rivalky Marie Stuartovny. V roce 1965 byla hlavní hvězdou v Metropolitní opeře, v roce 1971 zpívala s dosud neznámým José Carrerasem a postarala se o jeho vstup mezi operní celebrity. V roce 1972 dobyla milánskou La Scalu.

Oblíbené role Montserrat Caballé byly ve Verdiho operách, ale nebála se vystupovat i v méně známých rolích. Svou jinakost i odvahu prokázala i tím, že spolupracovala na speciálních projektech, např. s Vangelisem (New Age hudba). Nejznámějším i nejviditelnějším odskokem stranou byl její duet s Freddiem Mercurym ze skupiny Queen u příležitosti olympijských her v Barceloně (1992).

Svou kariéru ukončila v roce 2003. Poté se věnovala hlavně vzdělávání mladých operních nadějí. Od roku 1994 byla vyslankyní dobré vůle UNESCO a zakladatelkou nadace pomáhající dětem – obětem válek.

Monsterrat Caballé zemřela 6. října 2018. Bylo jí 85 let.

 

Další Zpěváci

zobrazit profil Radim Schwab
Radim Schwab
zobrazit profil Hana Zagorová
Hana Zagorová
zobrazit profil Radka Fišarová
Radka Fišarová
zobrazit profil Tomáš Klus
Tomáš Klus
zobrazit profil Tina Turner
Tina Turner
zobrazit profil Ondřej Hejma
Ondřej Hejma