David Koller

Datum narození: 27. 9. 1960
Místo narození: Praha
Profese: zpěvák, skladatel, bubeník, producent
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Muzikant David Koller, zpěvák, bubeník a autor řady hitů, se stal jednou z hvězd českého hudebního nebe. Jeho jméno je neodmyslitelně spjato s kapelou Lucie.

S kapelou Lucie koncertoval dlouhých sedmnáct let. Nakonec se ale kapela rozpadla a David Koller rozjel vlastní projekty. S výtvarníkem Davidem Černým a režisérkou Alicí Nellis vybudoval MeetFactory, mezinárodní centrum pro současné umění.

DAVID KOLLER VYPEKL ČESKOU TELEVIZI

Pochází z hudební rodiny. Tóny David Koller nasával od otce i sourozenců. Tři roky pracoval jako elektrotechnik. Působil v rockových kapelách Ezechiel, Kilhets nebo Jasná Páka. Vydal s nimi několik alb. Nakrátko se stal i producentem několikanásobné Slavice Lucie Bílé nebo slovenského zpěváka Mekyho Žbirky.

Poté David Koller založil skupinu Lucie. Nazpíval s ní nezapomenutelné hity Šrouby do hlavy, Chci zas v tobě spát nebo Ona ví. Texty k písním Nic není nastálo a Dýchám složila jeho druhá žena Sylva Kollerová. Z kapely odešel kvůli neshodám s dalšími členy.

Posléze se David Koller vydal se na sólovou dráhu. Jeho debutová deska Teď a tady nese devět originálních skladeb. Na bicí s ním hraje jeho syn Adam z prvního manželství. Na koncertech je doprovází například i zpěvačka Lenka Dusilová. S Michalem Dvořákem složil David Koller hudbu k filmům Amerika, Poslední přesun nebo Mrtvej brouk. Sám v několika snímcích účinkoval.

Na sebe a na situaci v republice David Koller upozornil démonickým protestsongem Sami, který nazpíval s Barborou Polákovou.

Začátkem roku 2024 David Koller oznámil definitivní konec v kapele Lucie. V březnu 2024 dostal Cenu Anděl v kategorii Sólový interpret.

O DAVIDU KOLLEROVI ČTĚTE ZDE>>

Partnerkou Davida Kollera byla mj. Lenka Dusilová.

S první manželkou Alenou má David Koller syna Adama, s druhou, o sedmnáct let mladší Sylvou, syna Benjamina a dceru Nikolu. V roce 2011 se začalo spekulovat o tom, že Sylvu Kollerovou trápí vážné psychciké problémy a že jejich vztah končí. Manželé se rozvedli roku 2013.

David Koller nezůstal dlouho sám, našel si o čtvrt století mladší slovenskou moderátorku Lindu Wágnerovou. Jejich vztah ale také skončil rozchodem. V květnu 2019 se zpěvák pochlubil novou láskou.

V pořadí třetí manželkou Davida Kollera se v létě 2020 stala matka jeho nejmladšího syna Davida Anna Dolejská.

 

Články o celebritě

Havel se vrátil na Hrad! Premiéra dokumentu s VIP hosty Havel se vrátil na Hrad! Premiéra dokumentu s VIP hosty Václav Havel (†75) se vrátil na Pražský hrad. Velkolepější pondělní premiéru si tvůrci nového dokume... číst článek
Top momenty Čaputové v Praze: „Rande“ s Pavlovými, poklona Havlovi i setkání s Bartoškou Top momenty Čaputové v Praze: „Rande“ s Pavlovými, poklona Havlovi i setkání s Bartoškou Na neformální návštěvu Prahy dorazila v pondělí slovenská prezidentka Zuzana Čaputová (50) s partner... číst článek
Kdo usedl vedle Čaputové a Pavla? Dagmar Havlová, Bartoška či Koller na premiéře filmu o Havlovi Kdo usedl vedle Čaputové a Pavla? Dagmar Havlová, Bartoška či Koller na premiéře filmu o Havlovi Na Pražském hradě na pondělní večer nachystali premiéru nového filmu o Václavu Havlovi. „Dnes jsem m... číst článek

Další Zpěváci

zobrazit profil Marian Vojtko
Marian Vojtko
zobrazit profil Debbie Harry
Debbie Harry
zobrazit profil Aiko (Alena Shirmanova-Kostebelova)
Aiko (Alena Shirmanova-Kostebelova)
zobrazit profil Kryštof Michal
Kryštof Michal
zobrazit profil Martina Šnytová
Martina Šnytová
zobrazit profil Markéta Irglová
Markéta Irglová
zobrazit profil Bobby  Brown
Bobby Brown
zobrazit profil František Nedvěd
František Nedvěd