Janek Ledecký

Datum narození: 27. 7. 1962
Místo narození: Praha
Profese: zpěvák, skladatel, porotce, kytarista
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Zpěvák a skladatel Janek Ledecký, autor hitů jako Proklínám či Právě teď, neobohatil svět pouze o oblíbené melodie. Jeho dcerou je dvojnásobná olympijská vítězka Ester Ledecká.

Janek Ledecký sice vystudoval Právnickou fakultu UK v Praze, nicméně se rozhodl kariéru právníka vyměnit za muziku. Od počátku 80. let 20. století vystupoval s vokálním septetem Jany Koubkové Horečka Band, pak začal koncertovat se skupinou Žentour (jejich alba nesla název Žentour 001Žentour 007). Mnohé písně z tohoto období se staly hity (třeba Všechno bude fajn nebo Promilujem celou noc).

JANEK LEDECKÝ - CO PROZRADIL O TVOJÍ TVÁŘI

v 90. letech se Janek Ledecký pustil na sólovou dráhu (známá jsou alba Na ptáky jsme krátký, Právě teď, Jenom tak, Některý věci jsou jenom jednou, Sliby se maj plnit o Vánocích, Na chvíli měj rád, či Ikaros).

Janek Ledecký také začal věnovat muzikálu. Jeho prvním byla Pěna dní v divadle ABC. U muzikálů Galileo a Hamlet je dokonce autorem hudby i libreta.

V roce 1994 získal zpěvák, skladatel a kytarista Janek Ledecký Zlatou desku, v roce 1997 cenu Gramy.

O JANKOVI LEDECKÉM ČTĚTE ZDE>>

S manželkou ZuzanouJanek Ledecký dvě děti. Syn Jonáš se stal výtvarníkem a muzikantem, dcera Ester úspěšnou sportovkyní. Lyžařka a snowboardistka Ester Ledecká je dvojnásobná juniorská mistryně světa z roku 2013, reprezentantka ze ZOH 2014 v Soči, mistryně světa 2015 v kategorii dospělých a dvojnásobná olympijská vítězka z Pchjongčchangu 2018.

 

Články o celebritě

Zamilovaná Vondráčková: Líbačka před rodiči! Zamilovaná Vondráčková: Líbačka před rodiči! Že to Lucie Vondráčková (43) myslí se svým mladým MMA zápasníkem Zdeňkem Polívkou (25) vážně, dokáza... číst článek
Modelka Doleželová na skok v centru Prahy: Jedny šaty na tři akce Modelka Doleželová na skok v centru Prahy: Jedny šaty na tři akce Když už lékárnice a modelka Jana Doleželová (42) opustí své sídlo v Říčanech a zamíří do centra Prah... číst článek
Jana Doleželová na skok v centru Prahy: V jeden den oběhla hned tři akce! Jana Doleželová na skok v centru Prahy: V jeden den oběhla hned tři akce! Když už lékárnice a modelka Jana Doleželová (42) opustí své sídlo v Říčanech a zamíří do centra Prah... číst článek

Další Hudebníci

zobrazit profil Pavlína Dubná
Pavlína Dubná
zobrazit profil Kristina Barta
Kristina Barta
zobrazit profil Ivo Pavlík
Ivo Pavlík
zobrazit profil Tomáš Krulich
Tomáš Krulich
zobrazit profil Jiří Burian
Jiří Burian
zobrazit profil PSY (Park Jae-sang)
PSY (Park Jae-sang)
zobrazit profil Petr Harazin
Petr Harazin
zobrazit profil Felix Slováček ml.
Felix Slováček ml.