Liam  Neeson

Liam Neeson

Datum narození: 7. 6. 1952
Místo narození: Ballymena, Severní Irsko
Profese: Herec
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Liam Neeson je známý herec irského původu uznávaný především pro své mužné a charakterní role. V roce 1999 se stal držitelem Řádu Britského impéria a v srpnu 2009 získal americké občanství. Málo se ví, že je i mistrem amatérského boxu.

Liam Neeson vyrůstal v přísně katolické rodině.V devíti letech začal boxovat a sportu se věnoval až do konce první školy. Původně studoval počítačové vědy a fyziku, později ovšem dal přednost pedagogice. Právě při jejím studiu narazil na kurzy herectví, které jej dovedly k jeho kariéře.

Proslavil ho Schindlerův seznam od Spielberga

Do roku 1993 se objevoval především v menších rolích. Zahrál si ovšem i ve filmech Bounty po boku Mela Gibsona a Anthony Hopkinse, nebo společně s Robertem De Nirem ve filmu Mise. Zlom v jeho kariéře ovšem přišel až ve chvíli, kdy si jej Steven Spielberg vybral pro roli Oskara Schindlera v jeho druhoválečném dramatu Schindlerův seznam. Jeho výkon mu přinesl nominaci na Oscara.

Pro fanoušky fantasy se potom stal mistrem Qui-Gon Jinnem v legendární sérii Star Wars. Mezi další filmy, ve kterých zářil patří Gangy New Yorku nebo Láska nebeská.

Neesonova manželka zemřela po pádu na lyžích

Jeho manželkou byla herečka Natasha Richardson, dcera herečky Vanessy Redrave, členka známé a početné britské herecké rodiny Redgraveových. Natasha zemřela v roce 2009 po pádu na lyžích, s čímž se Liam Neeson snaží vyrovnat dodnes.

Na začátku osmdesátých let žil po boku krásné Helen Mirren, se kterou se seznámil při natáčení filmu Excalibur. Sympatický Liam Neeson stále okouzluje velkým šarmem. Rytíř Jedi neváhá pomoci tam, kde je to potřeba. V jednom televizním pořadu se dokonce svlékl a nechal zlít litry vody pro dobrou věc.

 

Další Herci

zobrazit profil Michaela Kuklová
Michaela Kuklová
zobrazit profil Oldřich Vlach
Oldřich Vlach
zobrazit profil Eva Čížkovská
Eva Čížkovská
zobrazit profil Tereza Kostková
Tereza Kostková
zobrazit profil Magdaléna Sidonová
Magdaléna Sidonová
zobrazit profil Darija Pavlovičová
Darija Pavlovičová
zobrazit profil Marek Adamczyk
Marek Adamczyk
zobrazit profil Přemysl Pálek
Přemysl Pálek