David Výborný

David Výborný

Datum narození: 22. 1. 1975
Místo narození: Jihlava
Váha: 83 kg
Výška: 179 cm
Profese: Hokejový útočník
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Útočník David Výborný je obrovskou legendou české hokejové reprezentace. Pětinásobný mistr světa a bronzový medailista z olympijských her (2006) dobyl i slavnou NHL.

S hokejem začínal David Výborný v Jihlavě pod vedením svého otce, bývalého hráče a později i úspěšného trenéra Františka Výborného. Přes Mladou Boleslav se nadějný talent dostal do pražské Sparty, kde jako šestnáctiletý poprvé okusil extraligu a na jaře 1993 se v osmnácti letech zásadně podepsal pod zisk sparťanského titulu. V témže roce byl David Výborný draftován týmem Edmonton Oilers do NHL, šanci v prvním mužstvu ale nedostal a po sezoně strávené na farmě se vrátil zpět do Sparty.

V dresu pražského celku působil jihlavský rodák David Výborný dvě sezony, poté si odskočil na rok do švédského Modo, aby se pak opět vrátil do milované Sparty. V Holešovicích se Davidu Výbornému znovu dařilo. Po svém návratu do extraligy se stal nejproduktivnějším hráčem soutěže a v následujícím ročníku dokonce oslavil mistrovský titul (2000).

Ihned po extraligovém triumfu se sen o velké a daleké NHL Davidu Výbornému konečně vyplnil. Po zkušeném útočníkovi sáhl nováček Columbus Blue Jackets. Český reprezentant strávil v dresu Kabátů celkem sedm sezon, odehrál 543 utkání, v nichž nasbíral 317 bodů (113+204) a stal se držitelem většiny týmových rekordů.

Ostřílený borec se v roce 2008 vrátil do pražské Sparty, kde působil tři sezony. Následoval přesun do Mladé Boleslavi, kde ani Výborný nedokázal zabránit tragédii a sestupu do první ligy. Návrat do extraligy se Boleslavi podařil až ve druhé prvoligové sezoně v roce 2014.

V národním týmu debutoval David Výborný na mistrovství světa ve Vídni (1996) a hned z toho byla zlatá medaile. Elitní centr byl i u zisku zlatého reprezentačního hattricku v letech 1999, 2000 a 2001. V roce 2005 se z nejcennějšího kovu ze světového šampionátu radoval popáté a to dokonce jako kapitán týmu. Fantastickou kariéru v národním mužstvu podtrhl pětinásobný mistr světa na ZOH v Turíně, odkud si dovezl bronz.

David Výborný získal ze 14 vrcholných reprezentačních akcí neuvěřitelných 11 medailí. Pětinásobný světový šampion má s manželkou Irenou dvě děti, jeho švagrem je hokejový útočník Jaroslav Hlinka.

 

Články o celebritě

Hertl opět v dresu Slavie: Dostala mě tam, kde jsem. Chyběl mu Růžička Hertl opět v dresu Slavie: Dostala mě tam, kde jsem. Chyběl mu Růžička Možnost vrátit se na místo, kde začínal, šlo jen těžko odmítnout. Tomáš Hertl se po devíti letech zn... číst článek
Rozlučková show legend Slavie: Eden plný hvězd, sešívání vítali i sparťany Rozlučková show legend Slavie: Eden plný hvězd, sešívání vítali i sparťany Lepší rozloučení si snad ani nemohli přát. Když se bývalí vynikající útočníci Jaroslav Bednář a Mare... číst článek
Fotbalový mág Berger vedle Voráčka válel hokej: Teď mě baví víc než fotbal Fotbalový mág Berger vedle Voráčka válel hokej: Teď mě baví víc než fotbal Dlouhé roky mohli fanoušci obdivovat jeho fotbalový um. Udivoval hlavně svojí levačkou. Ty bomby, kt... číst článek

Další Sportovci

zobrazit profil Filip Šváb
Filip Šváb
zobrazit profil Nikol Kučerová
Nikol Kučerová
zobrazit profil Dominik Dvořák
Dominik Dvořák
zobrazit profil Olda Bražina
Olda Bražina
zobrazit profil David Kostelecký
David Kostelecký
zobrazit profil Milan Gulaš
Milan Gulaš
zobrazit profil Jiří Kladrubský
Jiří Kladrubský
zobrazit profil Tomáš Vaclík
Tomáš Vaclík