Jan Graubner

Jan Graubner

Datum narození: 28. 8. 1948
Místo narození: Brno
Profese: 37. arcibiskup pražský, 14. arcibiskup olomoucký
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Jan Graubner byl 13. května 2022 papežem Františkem jmenován 37. arcibiskupem pražským, byť za rok dosáhne 75 let.[

Vyrostl ve Strážnici jako jeden z pěti sourozenců. V roce 1967 zde Jan Graubner vystudoval Střední všeobecně vzdělávací školu a poté rok pracoval v Gottwaldově jako dělník. V roce 1968 zahájil v Olomouci studia teologie, na kněze byl vysvěcen 23. června 1973.

JAN GRAUBNER: COVID JE TREST BOŽÍ

Graubnera jmenoval Jan Pavel II.

Olomouckou arcidiecézi Jan Graubner převzal v roce 1991 po smrti arcibiskupa Vaňáka nejprve jako pomocný biskup, kterým byl od roku 1990, rok poté jej pak papež Jan Pavel II. jmenoval sídelním arcibiskupem.

17. března 1990 byl Jan Graubner jmenován titulárním biskupem tagarijským a pomocným biskupem olomouckým. Vysvěcen byl 7. dubna téhož roku arcibiskupem Vaňákem a biskupy Otčenáškem a Cikrlem. Za biskupské heslo si zvolil větu: Quod dixerit vobis facite (česky: Co vám řekne, učiňte).

Po smrt Františka Vaňáka převzal jako pomocný biskup správu diecéze a posléze byl 28. září 1992 jmenován arcibiskupem olomouckým.

Jan Graubner jako Velký kancléř

V rámci obnovy církevního školství Jan Graubner založil či obnovil celou řadu církevních škol, např. Cyrilometodějské gymnázium (1992), VOŠS Caritas (1995) či Stojanovo gymnázium (2001).

Roku 1999 se Jan Graubner stal předsedou správní rady Univerzity Palackého v Olomouci, na jejíž Cyrilometodějské teologické fakultě působí z titulu svého arcibiskupského úřadu jako její Velký kancléř.

Graubner sklidil kritiku médií

Jan Graubner byl v médiích opakovaně kritizován. Mj. v rámci aféry kolem arcibiskupských vinných sklepů, anebo v případu údajného krytí pohlavního zneužívání dětí farářem Mertou.

O JANU GRAUBNEROVI ČTĚTE ZDE>>

Dne 13. května 2022 papež František Jana Graubnera jmenoval 37. arcibiskupem pražským. Na tomto postu nahradil Dominika Duku.

 

Články o celebritě

Sbohem, tati. Se Schwarzenbergem se v Praze loučili manželka Therese, syn Jan i „nezbedná“ dcera Sbohem, tati. Se Schwarzenbergem se v Praze loučili manželka Therese, syn Jan i „nezbedná“ dcera S Karlem Schwarzenbergem se do Prahy přijela rozloučit nejbliží rodina. Na zádušní mši dorazila manž... číst článek
Duka na mši promluvil o posledním obědě u Schwarzenberga: Připravoval se na cestu Duka na mši promluvil o posledním obědě u Schwarzenberga: Připravoval se na cestu Kardinál Dominik Duka na posledním rozloučení s Karlem Schwarzenbergem ve Svatovítské katedrále podě... číst článek
Zlomený Kalousek na pohřbu Schwarzenberga (†85): V katedrále zadržoval slzy Zlomený Kalousek na pohřbu Schwarzenberga (†85): V katedrále zadržoval slzy Zádušní mše za Karla Schwarzenberga emotivně dopadla na jeho přítele, někdejšího ministra financí a ... číst článek

Další Ostatní

zobrazit profil Roman Línek
Roman Línek
zobrazit profil Josef Táborský
Josef Táborský
zobrazit profil Natálie Kocábová
Natálie Kocábová
zobrazit profil Jeffrey Epstein
Jeffrey Epstein
zobrazit profil Jozef Regec
Jozef Regec
zobrazit profil Petr Kulhánek
Petr Kulhánek
zobrazit profil Jindra Polák
Jindra Polák
zobrazit profil Michal Štika
Michal Štika