Warren Buffet

Warren Buffet

Datum narození: 30. 8. 1930
Místo narození: Omaha, Nebraska
Profese: Obchodník
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Když se vysloví jméno Warren Buffett vybaví se člověku přízviska jako bohatství, byznys, čí “burzovní bůh“. Také se mu přezdívá Věštěc z Omahy. Nadání pro obchod začal prokazovat již v dětsví až to v dospělosti dotáhl na jednoho z nejbohatších mužů Ameriky.

Warren Buffett se narodil do rodiny burzovních makléřů. To se projevilo velmi rychle. Už v šesti letech začal prodávat nápoje a ztracené golfové míčky, v jedenácti poprvé uskutečnil burzovní transakci, kdy se sestrou koupili tři akcie firmy Cities Services. V pubertě si začal přivydělávat roznášením novin Washington Post a Times Herold. Ve čtrnácti poprvé investoval částku tisíc dolarů do půdy o výměře šestnácti hektarů, kterou začal pronajímat. Svoji první firmu, na umisťování výherních automatů založil spolu se svým kamarádem.

Při studiu na Columbia Business Schoul ho vedl odborník  Benjamin Graham, jehož metody využil později pro své investiční strategie. Po ukončení studia šel pracovat do jeho firmy, po té co působil tři roky v otcově společnosti.

V roce 1956 založil Warren Buffett  investiční firmu Buffett Partnership. Jeho jedním z nejlepších investic, byla investice do skandálem sužované společnosti American Express. Podle Wall Streetu byla firma u konce, Warren však pozoroval, že v restauracích a obchodech zákazníci stále platí jejich kartami. Koupil 5% akcií, které se během několika let zhodnotili o 440%.

Svého bohatství dosáhl především díky své investiční společnosti Buffett Partnership. Donedávna neprodal ani jednu ze svých akcií. I přesto, že je ženatý a má tři děti - Howarda, Petera a Susan, velkou část nabytého majetku získá jeho nadace Buffet Foundation a nadace manželů Gatesových, která bojuje proti AIDS.

Warren dlouhodobě kraluje předním příčkám nejbohatších mužů Ameriky. Jeho současný majetek je odhadován kolem 58,2 miliard dolarů a to z něj dělá čtvrtého nejbohatšího člověka na světě.
Za celý jeho život se nenašlo žádné špinavé obvinění ze zpronevěry, či podobných nekalých praktik.

Přesto, že Warren Buffett může míc cokoliv si zamane, je to obyčejný člověk, který chodí na večeři  do restaurace ve své ulici. Bydlí stále v témže domě v Nebrasce za 30 tisíc dolarů a jeho motto zní: "Můžu mít všechno, co chci, ale nemusím to mít dvakrát, nemusím to mít dvakrát větší a nemusím to mít dvakrát dražší, než je nutné".

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Martin Jiránek
Martin Jiránek
zobrazit profil Sting (Gordon M. T. Sumner)
Sting (Gordon M. T. Sumner)
zobrazit profil Jaroslav Krákora
Jaroslav Krákora
zobrazit profil Pavel Kikinčuk
Pavel Kikinčuk
zobrazit profil Anna Dvořáková
Anna Dvořáková
zobrazit profil Libor Hruška
Libor Hruška
zobrazit profil Jiřina Bohdalová
Jiřina Bohdalová