Amancio Ortega   Gaona

Amancio Ortega Gaona

Datum narození: 28. 3. 1936
Místo narození: Provincie León, Španělsko
Profese: Podnikatel
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Španělský podnikatel a milionář Amancio Ortega Gaona založil Inditex, pod nějž spadá spousta společností, jako například módní značka Zara. Je to jeden z nejoblíbenějších módních domů ve světě a cestu si razí i na českém trhu.

Je obdivuhodné, kam až to Amancio dotáhl a odkud. Neměl zrovna lehké startovací podmínky. Jeho otec pracoval na dráze, matka byla uklízečka a sám nedokončil ani střední školu. Už ve třinácti letech začal pracovat v módním byznysu jako poslíček pro společnost s luxusními oděvy. Propracoval se k pozici pomocníka při výrobě a časem se stal vedoucím obchodu s oblečením.

V roce 1963 se rozhodl být nezávislý a založil si na základě předešlých zkušeností vlastní společnost s názvem Confecciones GOA. Zaměřil se na výrobu spodního a nočního prádla. Tento nápad dostal, když viděl, že jen málo lidí si může dovolit koupit si to drahé, luxusní oblečení. Cíl byl jasný, vyrábět módní oblečení za přijatelné ceny.

Trvalo to sice dvanáct let, ale psal se rok 1975 a na trh vstoupil nový oděvní hráč, značka ZARA. První obchod si otevřel v rodné Provincii La Coruni, která je proslulá výrobou textilu. Nízkou cenu si mohl dovolit, protože odhalil, kde lze ušetřit náklady na výrobu. Přišel na to, že distribuce mezi jednotlivými částmi výroby stojí hromadu peněz, proto svůj podnik zařídil, tak aby mohl kontrolovat výrobu od začátku do konce.

Společnost Inditex vznikla roku 1985 a zahrnovala kromě Zary i jiné značky jakými jsou  Massimo Dutti a Pull&Bear. Inditex se brzy zařadil mezi největší módní značky na světě, jen GAP a HM vyrábí větší množství oděvů. V roce 2001 uvedl Ortega Inditex na burzu a rázem se stal nejbohatším Španělem. Hodnota společnosti byla přes osm miliard dolarů.

Ortega ale podniká i v jiných oblastech. V nemovitostech, investičních fondech, vlastní pět procent v Banco Pastor, jednom z největších finančních ústavů ve Španělsku a v neposlední řadě má  podíl ve známém klubu Deportivo La Coruňa.

Ze svého jmění podporuje nadaci Paideia zaměřenou na pomoc postiženým lidem a dokonce založil i vlastní Nadaci Amancia Ortely, která dotuje různé projekty ať už se jedná o vědu či kulturu.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Filip Kratochvíl
Filip Kratochvíl
zobrazit profil Jana Vohralíková
Jana Vohralíková
zobrazit profil Václav Jelínek
Václav Jelínek
zobrazit profil Rishi Sunak
Rishi Sunak
zobrazit profil Andrea Tögel Kalivodová
Andrea Tögel Kalivodová
zobrazit profil Andrea Třeštiková
Andrea Třeštiková
zobrazit profil Denisa Spergerová
Denisa Spergerová
zobrazit profil Hana Fialová
Hana Fialová