Carlos Slim Helú

Carlos Slim Helú

Datum narození: 28. 1. 1940
Místo narození: Mexiko
Profese: telekomunikační magnát
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Carlos Slim Helú je mexický podnikatel, který stál v roce 2014 na vrcholu žebříčku nejbohatších lidí světa. Jeho majetek má hodnotu 79,6 miliard dolarů.

Obchodníka nahoru vyšvihly především aktivity v telekomunikačním byznysu. Ovládá  firmy Telmex, Telcel a América Móvil. Není přezdíván proni za nic telekomunikačním magnátem. Ani několik generací  by nedokázalo tolik peněz utratit.

Carlos Slim Helú se v žebříčku poprvé objevil už v roce 2007, kdy sesadil finančníka Warrena Buffetta . A v roce 2010 už obsadil definitivně první příčku, kde se drží již čtyři roky.

Mexický podnikatel se už do ohromného bohatství narodil. Jeho otec byl libanonský přistěhovalec a obchodník, který se přiženil do jiné velmi movité libanonské rodiny. Carlose jako jednoho ze svých šestí dětí zasvětil do tajemství podnikání. K obratnosti v obchodování mu také pomohlo studium inženýrství na Národní autonomní univerzitě Mexika.

Dalo by se říct, že se jeho vývoj k úspěšnému obchodníkovi vyvíjel podobně jako u Warrena Buffetta. Jako kluk velmi šikovně měnil hokejové kartičky. Sledoval tabulky, výsledky, celkový vývoj hokeje. Kupoval ty bezcenné hráče za minimální peníze, ale s předpokladem, že časem právě z těchto hráčů budou hvězdy a on ty kartičky prodával se značným ziskem. Stejnou politikou se řídí i v byznyse. Skupuje bezcenné společnosti, z nichž se časem stanou mocná impéria.

Velkou prozíravost prokázal když v roce 1997 skoupil tři procenta amerického applu, tehdy zaplatil za akcie jen sedmnáct dolarů. Avšak po návratu Steva Jobse a po vypuštění výborných produktů na trh akcie vystoupali více než o pětinásobek. Carlos ovšem není závislý pouze na telekomunikačním byznysuu. Pod jeho investice spadá tabáková společnost Cigatam, on-line banka a je majitelem několika řetězců restaurací.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Tomáš Fiala
Tomáš Fiala
zobrazit profil Mikuláš Minář
Mikuláš Minář
zobrazit profil Bohumil Kulínský
Bohumil Kulínský
zobrazit profil Marek Ošťádal
Marek Ošťádal
zobrazit profil Jakub Zindulka
Jakub Zindulka
zobrazit profil Khan Bonfils
Khan Bonfils
zobrazit profil Ľubomír Roman
Ľubomír Roman