Fotka není dostupná

Liliane Bettencourtová

Datum narození: 21. 10. 1922
Místo narození: Paříž, Francie
Profese: dcera zakladatele firmy L´Oreal
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Liliane Bettencourtová a značka L´Oreal patří neodmyslitelně k sobě. Tato značka se řadí mezi ty nejznámější, co se ženské kosmetiky a krásy týká. První světlo světa spatřil L´Oreal roku 1907 a to jen díky otci Liliane, Eugenu Schuellerovi.

Vše začalo novým způsobem barvení vlasů a od té chvíle podnik jenom zkvétal. Liliane zdědila svůj podíl ve firmě v roce 1954, když ji otec zemřel. Dnes je s dvacetisedmi procentním podílem největším vlastníkem společnosti. V těsném závěsu za ní, je firma Nestlé s podílem dvacetšest a půl procenta.

Schuellerovi se po válce dostalo dost kritiky, že sympatizoval s nacisty. Dokonce putovaly různé teorie o tom, že v sídle L´Orealu v Paříži se již před válkou scházela skupina La Cagoule, která patřila k sympatizantům nacistického režimu.

André, Lilianin manžel s kterým žije v pevném svazku už od roku 1954, je bývalým politikem. Zastával významnou pozici ve francouzké administrativě, byl také ministrem kultury či zahraničí.

Jako správná filantropka Liliane založila nadaci Bettencourt Schueller, která každoročně uděluje cenu pro mladé vědce z oblasti medicíny a biologie. Oceněný vědec pak spolu se svým týmem získá 300.000 dolarů pro svůj výzkum.

Bettencourt je dle žebříčku Forbes mezi prvními patnácti nejbohatšími obyvately planety. S majetkem 20,7 miliard dolarů je pak druhou nejbohatší osobou ve Francii, kde ji nedávno předběhl Bernard Arnault.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Angus Sampson
Angus Sampson
zobrazit profil Miloš Pokorný
Miloš Pokorný
zobrazit profil Tina Pletánková
Tina Pletánková
zobrazit profil Kateřina Emmons
Kateřina Emmons
zobrazit profil Sandra Parmová
Sandra Parmová
zobrazit profil Filip Žilka
Filip Žilka
zobrazit profil Svatava Simonová
Svatava Simonová