Henry Martin Ford

Henry Martin Ford

Datum narození: 30. 7. 1863
Datum úmrtí: 7. 4. 1974
Místo narození: Dearbon, Michigan, USA
Profese: Zakladatel automobilky značky Ford
Znamení: Lev

Životopis

Snad každý na světě ví, kdo byl Henry Ford, zakladatel moderního automobilového průmyslu a stvořitel stejnojmenné značky. Jeho úspěch znamenal revoluci v průmyslu a měl také velký vliv na moderní kulturu.

Henrymu byl předurčen od mládí jiný osud. Narodil se do farmářské rodiny, kde pomáhal hospodařit a měl na statku zůstat celý život. Ve svých třinácti letech se rozhodl, že tomu bude jinak a raději než na poli trávil čas v garáži s technikou. Úspěch na sebe nenechal dlouho čekat. V patnácti letech sestavil svůj první velký stroj, a to parní pístový motor.

O rok později odjel do Detroitu, stal se zámečnickým učněm a po ukončení studia nastoupil do společnosti Westinghouse jako opravář parních strojů. Ve volném čase se dále věnoval technice a od páry přešel k návrhům benzínového motoru. V svých osmadvaceti letech nastoupil v Edisonově osvětlovací společnosti, kde to po dvou letech dotáhl až na hlavního inženýra.

V roce 1886 Karl Benz dostal patent na první vozidlo s plynovým pohonem. Téměř hned ho následoval Daimler. Po krátké době oba přešli k benzínovému palivu. Henry Ford usilovně dělal na  automobilu až v roce 1896 vyjel z dílny ve svém prvním voze, rychlostí kolem 30 kilometrů za hodinu.

V roce 1899 Henry Ford založil firmu Detroit Automobile Company, ta po roce zkrachovala bez jediného vyrobeného funkčního vozu. Henryho vypudili a přejmenovali se na Cadillac Motor Car Comapny.

Do obchodního světa mu otevřel dveře vyhraný závod s vlastní čtyřkolkou, pořádaný Alexandrem Wintonem. V roce 1903 jde znovu do založení společnosti tentokrát s názvem Ford Motor Comapany. Společnost vypustila na silnice během roku 1700 aut. O sedm let později jako první použili pásovou výrobu při výrobě automobilů. Mnozí nazývají období této ekonomické a sociální historie jako “Fordismus“.

Henry Ford se zajímal také o politiku, spolupracoval s německými nacisty a hlásil se k antisemitismu. Ve svých dvanácti letech dokonce sepsal knihu Mezinárodní Žid: Světový problém. Dodával hitlerově armádě nejdříve jen nákladní vozy. Po vstupu USA do války se zapojil naplno a zaháji výrobu bombardérů B-24.

V roce 1945 předal podnik svému vnukovi Henrymu Fordovi mladšímu, který podnik dostal na pokraj bankrotu, ale nakonec se zachránil.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Tomáš Czernin
Tomáš Czernin
zobrazit profil Martin Kavan
Martin Kavan
zobrazit profil Jan Menšík
Jan Menšík
zobrazit profil Šárka Hrbáčková
Šárka Hrbáčková
zobrazit profil Aleš Gerloch
Aleš Gerloch
zobrazit profil Henry Cavill
Henry Cavill
zobrazit profil Ivo Grüner
Ivo Grüner