Josef  Fritzl

Josef Fritzl

Datum narození: 9. 4. 1935
Místo narození: Amstetten, Rakousko
Profese: Věznitel
Znamení: Beran

Životopis

Josef Fritzl, známý jako "Tyran z Amstettenu", je jeden z nejodpornějších zločinců svého druhu. Svou dceru Elisabeth věznil ve sklepě po dlouhých 24 let.

Josef Fritzl vyrůstal v dobách nacismu což, ho dle vlastních slov značně ovlivnilo. Získla titul inženýra v oboru elektrotechniky a začal pracovat pro ocelářskou společnost v Linci. Když mu bylo 21, vzal si v té době pouze sedmnáctiletou Rossemarie s níž má dva syny a pět dcer včetně znásilňované Elisabeth.

Fritzl je podezřelý, že svou dceru pohlavně zneužíval již od jejích 11 let. Poté co Elisabeth získla základní vzdělání začala se učit servírkou. V sedmnácti letech utekla do Vídně, ale byla příslušnými orgány nalezena a vrácena domů.

Dceru unesl v jejích 18 letech

Po dosažení plnoletosti se chtěla z domova, co nejrychleji odstěhovat. To, ale Fritzl nechtěl dopustit a tak jí pod záminkou opravy dveří nalákal do sklepa. Tam jí však omráčil a uvěznil. Donutil jí napsat dopis, kde své matce sdělila, že vstupuje do náboženské sekty.

Fritzl věznil svou dceru ve sklepě 24 let. Za tu dobu s ní zplodil 7 dětí. Jedno z nich zemřelo, za což byl později kvůli neposkytnutí patřičné pomoci odsouzen za zabití Další tři děti žily s matkou ve sklepě. Jiné tři zase bydlely přímo s manželi Fritzlovými v domě. Fritzl své ženě řekl, že děti jsou Elisabeth, která je nechala na zápraží domu. Josef Fritzl postupně sklep rozšiřoval a začal ho i vybavovat. Fritzl vyhrožoval Elisabeth, která ve sklepě učila děti číst a psát, že pokud se pokusí o útěk pustí jí do sklepa plyn a všechny tam otráví. Svým vězňům pravidelně nosil jídlo a pití. Ostatní členové rodiny  měli do sklepa zakázaný přístup.  Sám docházel za svou dcerou  minimálně třikrát týdně. Rodině tvrdil že tam pracuje na důležitých pracovních projektech. Někdy tam zůstal celou noc a jeho žena mu nesměla ani přinést kávu. Nájemník, který si v domě Fritzlových dvanáct let pronajímal pokoj, si stěžoval na zvuky, které vycházejí ze sklepa. Fritzl mu řekl, že je vydává plynový vytápěcí systém.

Za své činy dostal doživotní trest

Elisabeth spatřila venkovní svět po 24 letech. To když jedno z jejích dětí onemocnělo a Fritzl souhlasil, že ho převeze do nemocnice. Přinutil dceru napsat další dopis, kde se hlásila k tomu, že je v sektě a svěřila dceru otci. Ošetřujícím lékařům se zdál případ podivný a tak kontaktovali policii. Ta vyzjistila, že žádná podobná sekta, ve které měla Elisabeth být není.O případ se začaly zajímat televizní stanice. Elisabeth shlédla reportáž o svém otci ve sklepě. Mezitím se projevily zdravotní problémy i u ostatních dětí a Fritzl opět souhlasil s tím, že půjdou do nemocnice. Své ženě řekl, že se Elisabeth rozhodla vrátit domů. V nemocnici, ale Elisabeth i s dětmi zatkli policisté a poté, co jí slíbili před otcem ochranu jim vše řekla. Josef Fritzl byl za únos, zabití, zotročování a incest odsouzen k doživotí. Fritzlova manželka Rosemarie podle závěru policie o ničem po celou dobu nevěděla. Fritzlova dcera Elisabeth začala žít se svými dětmi nový život a snaží se na hrůzu, kterou si prožili zapomenout. Od státu dostal dům v hodntě 20 milionů v nejmenovaném městě a pobírá důchod ve výši 100 tisíc korun. 

 

Další Ostatní

zobrazit profil Jiří Kulhánek
Jiří Kulhánek
zobrazit profil Marek Hilšer
Marek Hilšer
zobrazit profil Marie Formáčková
Marie Formáčková
zobrazit profil Omar Ben Hassen Tlili
Omar Ben Hassen Tlili
zobrazit profil Josef Středula
Josef Středula
zobrazit profil Zdeněk Papoušek
Zdeněk Papoušek
zobrazit profil Monika Stará
Monika Stará
zobrazit profil Richard Chlad
Richard Chlad