LeBron James

LeBron James

Datum narození: 30. 12. 1984
Přezdívka: King James
Místo narození: Akron, Ohio, USA
Váha: 113 kg
Výška: 203 cm
Profese: basketbalista

Související celebrity

Životopis

LeBron Raymone James je profesionální basketbalista, který hraje za tým Cleveland Cavaliers a nosí na drese číslo 23. Je přezdívaný King James. Je to dvojnásobný vítěz z let 2012 a 2013, který dostal ocenění MVP finále.

LeBron studoval střední školu St. Vincent – St. Mary High School, kde získal třikrát ocenění „Mr. Basketball“ a byl hodně v médiích zmiňován, jako budoucí superhvězda NBA (National Basketball Association = Národní Basketbalová Asociace). Ve svých pouhých 18 letech byl vybrán jako první v pořadí z celkového výběru v náboru do NBA v roce 2013 do týmu Cleveland Cavaliers. LeBron podepsal také smlouvu se společností Nike v hodnotě 90 milionů dolarů ještě před svým profesionálním debutem (debut = první vystoupení začínající veřejnou uměleckou dráhu).

Hned na počátku své kariéry trhnul LeBron několik hráčských rekordů a byl jmenován nováčkem roku NBA v roce 2003-2004 a nejužitečnějším hráčem NBA v letech 2008-2009 a 2009-2010. Od roku 2005 byl LeBron každý rok vybírán do týmu All-NBA a do zápasu All-Star. Jako klíčový útočník dovedl svůj tým každý rok do playoff od roku 2006 až do roku 2010. V roce 2010 přešel do týmu Miami Heat a v roce 2014 se stal nechráněným volným hráčem. V průběhu léta 2014 se LeBron vrátil do rodného Ohia a vrátil se nečekaně ke svému starému týmu Cleveland Cavaliers od sezóny 2014-2015. LeBron se také stal členem národního týmu USA, přičemž získal bronzovou medaily v na Olympijských hrách v roce 2004. Zlatou medaili si LeBron vybojoval na Olympijských hrách v roce 2008 a také ještě v roce 2012. V roce 2013 ukončil svou reprezentační kariéru.

LeBron má nyní dvě děti se svou středoškolskou láskou Savannah Brinsonovou. Mají spolu dva syny a jednu dceruLeBron je také tváří hry NBA 2k14, kde má po spuštění hry svůj monolog. Smlouvu má se společností Nike, kde vydal spolu s nimi šest označených druhů bot a čtvery doplňkové boty. Také má smlouvu se společnostmi Sprite, McDonald, State Farm, Glacéau, Upper Deck a Bubblicious.

V prosinci 2007 se umístil jako první v žebříčku dvaceti lidí s největšími výdělky do 25 let časopisu Forbes s ročním výdělkem 27 milionů dolarů. LeBron James se stal v březnu 2008 prvním Afroameričanem, který se objevil na titulní stránce časopisu Vogue, kde společně pózoval s Gisele Bündchenovou a zároveň se stal teprve třetím mužem, který se na titulní straně Vogue objevil. Ti dva předchozí byly Richard Gere a George Clooney.

 

Další Sportovci

zobrazit profil Radim Řezník
Radim Řezník
zobrazit profil Jakub Klepiš
Jakub Klepiš
zobrazit profil Zinédine Zidane
Zinédine Zidane
zobrazit profil Michael Jordan
Michael Jordan
zobrazit profil Barbora Špotáková
Barbora Špotáková
zobrazit profil Václav Pilař
Václav Pilař
zobrazit profil David Horváth
David Horváth
zobrazit profil Denisa Rosolová
Denisa Rosolová