Michael Jordan

Michael Jordan

Datum narození: 17. 2. 1963
Přezdívka: Air Jordan
Místo narození: Brooklyn, USA
Váha: 98 kg
Výška: 198 cm
Profese: basketbalista
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Když se v USA řekne "MJ", tak i každé malé dítě ví, že jde právě o Michaela Jordana. Michael Jordan je bývalý profesionální basketbalista. Má na kontě tolik úspěhů, že je dosud považován za jednoho z nejlepších hráčů basketbalu všech dob.

MJ získal roku 1981 sportovní stipendium pro studium na University of North Carolina at Chapel Hill, kde poté studoval obor kulturní geografie. Na univerzitě se ukázal, jako velmi talentovaný basketbalový hráč a díky tomu byl vyhlášen jako univerzitní basketbalový nováček. Se svým univerzitním týmem vyhrál v oné sezóně univerzitní pohár NCAA. Za univerzitu odehrál ještě dvě sezóny. Roku 1983 získal Naishmithův pohár pro nejlepšího hráče a o rok později i Woodenův pohár. V roce 1984 přerušil studium na univerzitě, protože byl draftován týmem Chicago Bulls do NBA. Studium dokončil roku 1986. V roce 1996 si také zahrál ve filmu Space Jam.

Michael Jordan hrál v NBA za tým Chicago Bulls v letech 1984-1998. Svůj první tým Chicago Bulls dovedl šestkrát do finále NBA a ve všech šesti případech tento tým vyhrál. Díky tomu byl vyhlášen pětkrát jako nejužitečnější hráč NBA. Poté se stal spolumajitelem týmu Washington Wizzards, za který v roce 2001 nečekaně nastoupil i jako hráč, ale pouze do sezóny 2003. Po závěru sezóny 2003 ukončil svou profesionální kariéru. Jeho číslo dresu 23, bylo po celou dobu jeho basketbalové kariéry.

V roce 1989 se oženil s Juanitou Vanoy, se kterou má dva syny a dceru. V roce 2006 se rozvedli a Juanita získala při rozvodovém vyrovnání cca 150 miliónů amerických dolarů. Jordan byl také v roce 2006 nařčen svou bývalou milenkou Karlou Knafel, že je otcem jejího dítěte. Požádal o test otcovství a díky tomu zjistil, že otcem dítěte není.

Jordan je jednou z nejznámějších tváří společností Nike, Coca-Cola, McDonald’s a Chevrolet. Společnost Nike vytvořila Jordanovi jeho vlastní kolekci oblečení, která nese název Air Jordan. Kolekce je opravdu známá a velice úspěšná a žádaná.

 

Články o celebritě

Co je nejúžasnější na bodovém rekordu LeBrona? Něco jiného, než body… Co je nejúžasnější na bodovém rekordu LeBrona? Něco jiného, než body… LeBron James – nejlepší šutér v dějinách NBA… Úžasný počin! Pamatuju si, že když jsem se začínal na ... číst článek
Čech z Red Bullu o Vettelovi, celebritách, večírcích i šílené nehodě zblízka Čech z Red Bullu o Vettelovi, celebritách, večírcích i šílené nehodě zblízka Přes patnáct let je součástí dění okolo formule 1. Vladimír Rys působí jako dvorní fotograf týmu Red... číst článek
Ledecká exkluzivně před Hrami: Chci být všude první! I na křižovatce Ledecká exkluzivně před Hrami: Chci být všude první! I na křižovatce Minulá olympiáda v Koreji? Nejenom z českého pohledu byla zosobněná jejím jménem. Ester Ledecká udiv... číst článek

Další Sportovci

zobrazit profil Vítězslav Gebas
Vítězslav Gebas
zobrazit profil Mick Schumacher
Mick Schumacher
zobrazit profil Petr Hubáček
Petr Hubáček
zobrazit profil Michal Řepík
Michal Řepík
zobrazit profil Rafael Nadal
Rafael Nadal
zobrazit profil Jan Výtisk
Jan Výtisk
zobrazit profil Radek Meidl
Radek Meidl
zobrazit profil Roman Hamrlík
Roman Hamrlík