Olga Hepnarová

Datum narození: 30. 6. 1951
Datum úmrtí: 12. 3. 1975
Místo narození: Praha
Profese: k trestu smrti odsouzená vražedkyně
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Olga Hepnarová, která náklaďákem zmasakrovala dvacet lidí na tramvajové zastávce, byla poslední v Československu popravenou ženou.

Dcera bankovního úředníka a zubařky Olga Hepnarová v dětství nikterak nevybočovala, ale postupně se u ní začaly vyskytovat psychické potíže, které se projevovaly neschopností kontaktu s lidmi. Takže záhy skončila na psychiatrii. Během dospívání bojovala se svou nejasnou sexualitou.

JÁ, OLGA HEPNAROVÁ

Olga Hepnarová usmrtila osm lidí

Věřila, že se jí všichni lidé snaží ublížit, a tak začala plánovat pomstu na společnosti. Dopoledne kritického dne, 10. července 1973, Olga Hepnarová úspěšně absolvovala zkušební jízdu, a mohla si tak vypůjčit náklaďák. Kolem poledne zaslala téměř totožné dopisy do redakcí Svobodného slova a Mladého světa, v nichž popsala důvody svého plánovaného činu.

V 13.30 vozem Praga RN Olga Hepnarová najela do skupiny asi třiceti nic netušících lidí na tramvajové zastávce Strossmayerovo náměstí v dnešní ulici Milady Horákové v Praze. Podle její pozdější výpovědi dokonce při prvním průjezdu kolem nástupiště svůj čin o několik minut odložila, protože na stanici zrovna zastavila tramvaj a mnoho lidí nastoupilo, čímž se snížil počet potenciálních obětí. Při masakru zahynulo celkem osm lidí (tři na místě, tři téhož dne a další dva na následky zranění později). Dalších šest lidí bylo zraněno těžce a šest lehce.

Vražedkyně litovala, že obětí není víc

Sama zjevně počítala s dopadením. Do vozu si Olga Hepnarová sbalila oblečení a cigarety, aby ve vězení měla vše potřebné. Svůj zločin nikterak nepopírala; naopak se k němu hrdě hlásila. Litovala jen toho, že obětí není víc a že mezi nimi nejsou její rodiče.

Ačkoliv obhajoba byla postavena na počínající schizofrenii, ona sama s obhájcem odmítala spolupracovat, veškeré pochybnosti o svém duševním zdraví popírala, což nakonec potvrdily i znalecké posudky. Dne 6. dubna 1974 uznal Městský soud v Praze Olgu Hepnarovou vinnou z trestného činu vraždy a vynesl rozsudek: trest smrti. Odsouzená verdikt přijala bez emocí.

Olga Hepnarová byla oběšena

12. března 1975 byla Olga Hepnarová v pankrácké věznici v Praze popravena oběšením. Stala se tak poslední ženou popravenou na území Československa. Přestože podle svých dřívějších vyjádření trest přijímala a nebála se ho, přímo před popravou kladla fyzický odpor a na popraviště musela být dovlečena.

Masakr náklaďákem nebyl prvním atakem Olgy Hepnarové. V srpnu 1970, ve svých 19 letech, se dopustila žhářství. Pomocí benzínu zapálila dveře obytné hospodářské usedlosti, kterou Hepnarovi využívali k rekreaci. Doufala, že se požár vikýřem rozšíří do seníku a usedlost zničí. V té době ve stavení spala její sestra a dva nájemníci. Ti se ale naštěstí vzbudili a podařilo se jim oheň uhasit. Olga Hepnarová nebyla z činu podezřívána, přiznala se až během psychiatrického vyšetření v roce 1973.

 

Články o celebritě

Chuť na lidské maso i nenávist k pondělkům: Důvody pro vraždu překvapily i otrlé kriminalisty Chuť na lidské maso i nenávist k pondělkům: Důvody pro vraždu překvapily i otrlé kriminalisty Motivy k hroznému zločinu vraždy jsou různé, často je to žárlivost nebo touha po penězích. Existují ... číst článek
Hvězda Devadesátek Kryštof Bartoš o děsivé autonehodě: Kotrmelce přes střechu a pád do potoka! Hvězda Devadesátek Kryštof Bartoš o děsivé autonehodě: Kotrmelce přes střechu a pád do potoka! Kryštof Bartoš (29) je hvězdou seriálu Devadesátky. Hraje Tomáše Kozáka, kterého v Případech 1. oddě... číst článek
Náhlá smrt herce Vrabce (†80) z Byl jednou jeden polda: Dcera řekla, co se stalo! Náhlá smrt herce Vrabce (†80) z Byl jednou jeden polda: Dcera řekla, co se stalo! Hvězda filmu Byl jednou jeden polda 2 nebo seriálů Zákony pohybu a Náhrdelník Viktor Vrabec (†80), k... číst článek

Další Ostatní

zobrazit profil Zdeněk Troška
Zdeněk Troška
zobrazit profil Jaroslav Holík
Jaroslav Holík
zobrazit profil Tomáš Fux
Tomáš Fux
zobrazit profil Petr Nečas
Petr Nečas
zobrazit profil Jiří Carbol
Jiří Carbol
zobrazit profil Lubomír Brož
Lubomír Brož
zobrazit profil Robert Peňažka
Robert Peňažka