František Holešovský

František Holešovský

Datum narození: 24. 10. 1950
Místo narození: Brno
Profese: univerzitní profesor, kandidát na senátora za ANO
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Univerzitní profesor František Holešovský se ve volbách 2016 stal kandidátem hnutí ANO na senátora. Jeho prioritou je, aby se lidem na Ústecku žilo lépe a neodcházeli jinam.

„Ústecko je krásné. Nelibě nesu, že se stále označuje za nehostinný kout republiky. Více než třicet let se snažím věci měnit, máme kvalitní univerzitu, kterou jsem pomáhal rozvíjet. Mojí prioritou je, aby se lidem na Ústecku žilo lépe a žili zde rádi, aby lidé neodcházeli jinam a byli zde spokojení, nalezli práci i možnosti aktivního odpočinku pro sebe i své rodiny. Chci udělat maximum pro to, aby se nám tady dobře žilo,“ uvedl nestraník František Holešovský na stánkách hnutí ANO, které ho do senátních voleb 2016 vyslalo jako svého kandidáta v obvodu č. 31 – Ústí nad Labem.

Po strojní průmyslové škole a základní vojenské službě se v národním podniku Automobilové závody v Mladé Boleslavi na lince Škoda 100 vyučil automechanikem. Ještě za komunismu vystudoval obor strojírenská technologie na Fakultě strojní Českého vysokého učení technického v Praze a poté vyučoval na Střední průmyslové školy strojní a elektrotechnické v Ústí nad Labem. Od roku 1989 pracoval na Pedagogické fakultě Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Deset let po sametové revoluci založil Ústav techniky a řízení výroby a se stal jeho ředitelem. Na základě habilitační práce získal titul doc., který mu udělila Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava. V roce 2006 se podílel na vzniku Fakulty výrobních technologií a managementu UJEP v Ústí nad Labem; byl pověřen jejím řízením, poté dvakrát děkanem. Na podzim 2007 úspěšně zakončil profesorské jmenovací řízení na VŠB-TU Ostrava.

Profesor František Holešovský je držitelem řady ocenění. Jmenujme např.: Cena hejtmana Ústeckého kraje za vědu a výzkum, Zlatá medaile fakulty za dlouhodobý rozvoj a budování, Pamětní medaile FVT KU v Prešově, Medaile za rozvoj - TU v Liberci. Stal se také čestným občanem bolivijského města El Alto, kde s kolegy zakládal technickou fakultu.

Litoměřický rodák František Holešovský je ženatý, má dvě děti - dceru a syna. Mezi jeho koníčky patří sbírání mincí a automobilové sporty. Rád vaří, chodí do kina a divadla, fotografuje a jezdí na kole.

VŠE O KRAJSKÝCH A SENÁTNÍCH VOLBÁCH ZDE

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Miroslav Saic
Miroslav Saic
zobrazit profil Hedy Lamarr
Hedy Lamarr
zobrazit profil Dakota Johnson
Dakota Johnson
zobrazit profil Josef Vojtek
Josef Vojtek
zobrazit profil Jiří Holubář
Jiří Holubář
zobrazit profil Milan Baroš
Milan Baroš
zobrazit profil Jiří Zimola
Jiří Zimola