Jaroslav Zvěřina

Jaroslav Zvěřina

Datum narození: 18. 12. 1942
Místo narození: Třebíč
Profese: sexuolog a politik
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Jaroslav Zvěřina je český lékař, sexuolog a politik. Patřil mezi poslance Sněmovny národů Federálního shromáždění. Vydal několik titulů o sexuologii. Do roku 2014 byl členem politické strany ODS.

Jaroslav Zvěřina se narodil 18. prosince 1942 v Třebíči. Zde vychodil základní i střední školu. Poté studoval na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové. V roce 1965 získal titul MUDr. a v roce 1988 dokonce titul Kandidát věd na Fakultě všeobecného lékařství Univerzity Karlovy v Praze.

Mezi lety 1965 a 1969 působil Jaroslav Zvěřina v Psychiatrické léčebně Havlíčkův Brod jako psychiatr. V roce 1969 přesídlil do Tábora a tam byl zaměstnán jako ambulantní psychiatr. Od roku 1977 pracoval v Sexuologickém ústavu 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Jaroslav Zvěřina získal atestace z psychiatrie v letech 1969 (první stupeň) a 1973 (druhý stupeň). V roce 1982 získal atestaci ze sexuologie. V roce 1990 byl spoluzakladatelem Společnosti pro plánování rodiny a sexuální výchovu, jejímž prezidentem byl volen pravidelně až do roku 2003. Taktéž se zajímal o nemoc AIDS. Jaroslav Zvěřina mimo jiné také často přednášel na různých konferencích a kongresech, v Česku i v zahraničí.

Jaroslav Zvěřina byl v roce 1992 za koalici ODS-KDS do české části sněmovny národů. V roce 1994 se dostal do zastupitelstva města Tábor a stal se členem městské rady. Zastupitelem byl také volen vždy až do roku 2010. V roce 1996 byl zvolen poslancem za ODS a post obhájil i v roce 2002. Ve volbách 2004 se Jaroslav Zvěřina díky preferenčním hlasům stal poslancem Evropského parlamentu. V roce 2014 ukončil svou stranickou příslušnost v ODS.

Jaroslav Zvěřina má ženu Janu a s ní tři děti, Jana, Renatu a Simonu. Mezi jeho nejznámější knihy patří Sexuální chování v ČR: situace a trendy, Lékařská sexuologie nebo Sexuologie pro antropology.

 

Další Ostatní

zobrazit profil Marian Bojko
Marian Bojko
zobrazit profil Jaroslav Dietl
Jaroslav Dietl
zobrazit profil Ivan Hubač
Ivan Hubač
zobrazit profil Marek Ošťádal
Marek Ošťádal
zobrazit profil Antonín Seďa
Antonín Seďa
zobrazit profil Jaroslav Klaška
Jaroslav Klaška